latinica  ћирилица
19/11/2022 |  08:09 ⇒ 08:51 | Аутор: РТРС

"Вера" - филм о српској Мата Хари (ВИДЕО)

Премијера дуго најављиваног филма "Вера", у режији дебитанта Недељка Ковачића одржана је у нашем граду.
Премијера филма "Вера" у Бањалуци -
Премијера филма "Вера" у Бањалуци

Овај шпијунски трилер о жени која је ризиковала све - и живот небројено пута, објасниће, по истинитој причи, како је једна дјевојка међу вуковима у Другом свјетском рату успјела да помрси конце најопаснијим европским тајним службама.

Наша екипа на премијери била је гост глумца Џека Димића.

Ако кажемо Вера Пешић, звучи ли вам познато? Већини ипак не. Ако кажемо српска Мата Хари, неки ће и знати о коме је ријеч.

А ријеч је о жени коју не би требало да заборавимо јер је чињеница да је оставила неизбрисив траг љепоте, интелигенције и храбрости. Зато je сигурнo да ће филм донијети причу која ће сачувати сјећање на Веру Пешић.

Седам мјесеци трајало је снимање филма и серије инспирисаних истинитом причом о четворострукој српској шпијунки у Другом свјетском рату.

Српска Мата Хари инфилтрирала се уз помоћ шарма, интелигенције и љепоте у мрачан обавјештајни свијет.

Оног момента када је разумјела шта је у филму историјска чињеница у вези са главном јунакињом, а шта умјетничка фикција, знала је на који начин да уђе у психолошку драму жене у мушком обавјештајном свијету, каже протагонисткиња Јована Стојиљковић.

- Ја сам овај наш лик вjере а и саму Веру завољела кроз цијели овај процес. Постала ми је некако до те мјере драга као нека сестра и другарица. И баш сам поносна и срећна што смо један такав живот и карактер успјели да направимо, мислим ови људи прије свега, а онда и ја, да је оживимо и да она оставља траг у овој нашој кинематографији. Баш сам поносна на то - рекла је Стојиљковићева.

Филм је рађен на основу пронађених досијеа, записника и личних писама о Вери Пешић.

Веру је видио као виспрену, интелигентну и храбру жену која својом чудном харизмом и жељом за животом обара обавјештајна утврђења, каже режисер дебитант Недељко Ковачић, ком је Вера први велики пројекат.

- Има и пуно нејасноћа, пуно празнина, пуно контрадикторности што је потпуно и логично ако имамо на уму чиме се та жена бавила. Ако се бавиш шпијунажом наравно да ће твој досије бити пун рупа и нејасноћа. Што је с друге стране нама отворило један одличан умјетнички простор да ми можемо да кажемо: "Ок, узећемо из тога оно што се нама свиђа, што нам одговара и даље ћемо на томе надограђивати, односно романсирати једну фиктивну причу" - изјавио је Ковачић.

Прослављени ветеран српског глумишта Тихомир Тика Станић сугерише да је основни квалитет овог филма, поред чињенице да обрађује одређени временски период, то што обрађује лик способне жене.

- То је заиста ријетко у српској кинематографији. То је лик и карактер неке комплексне, моћне и занимљиве жене. То је изнешено у овом филму и то ја сматрам веома битним и значајним. Поредио сам тај лик, наравно у потпуно другом контектсту, са ликом Петрије, који је један од најкомплекснијих ликова у српској књижевности - истакао је Станић.

Наше горе лист и остварени холивудски глумац Џек Димић каже да је у посљедње двије године више у Београду него Њујорку. У Вери глуми Џорџа Роша.

Џека Димића, за пријатеље Жељка, наша екипа прати скоро деценију. Ово је мали подсјетник на премијеру представе Тесла у њујоршком Ист Вилиџу. Џек је у представи тумачио лик Николе Тесле у каснијим годинама живота.

Турбулентан живот прве српске шпијунке о којој мало знамо тешко је приказати у два сата приче.

Одрасла у Лесковцу, у брак ступила са 16 година, бавила се новинарством, а као жена у обавјештајним круговима за кратко вријеме постигла више од многих па је тако успјела да се увуче међу шпијуне британске, француске и њемачке обавјештајне службе у Београду.

Причала је шест језика, а страдала пред стрељачким водом у 25. години. Зато отиђите у биоскоп и погледајте "Веру".