latinica  ћирилица
19/11/2022 |  09:17 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Нико у БиХ нема користи од нереда у спољној политици

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да кадар из Републике Српске треба да буде министар спољних послова у Савјету министара и да је то је један од оријентира у преговорима о формирању власти у које се улази.
Жељка Цвијановић
(фото: instagram.com/
zeljka.cvijanovic) -
Жељка Цвијановић (фото: instagram.com/ zeljka.cvijanovic)

Цвијановић истиче да је задатак Предсједништва БиХ да доведе у ред спољну политику БиХ, а онда да Савјет министара слиједи ту усаглашену политику.

- То је један од задатака. Да видимо можемо ли то каналисати на исправан начин, да се саопштавају усаглашени ставови, а не да имамо слободне стријелце - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да је било то било мучно у прошлом мандату, јер је министар спољних послова у Савјету министара износио свој и став партије.

- Али то није никаква новост. Тога је било и раније, сад смо то учинили темом. Увијек је постојала нека узурпација. Ми смо то учинили доступним јавности. Нико није ћутао. Бивши српски члан Предсједништа БиХ Милорад Додик није ћутао. Неки можда јесу - рекла је Цвијановић за Глас Српске.

Она истиче да је недопустиво да неко наступа, а да претходно то није договорено.

- Или имате усаглашено или немате став, али недопустиво је да неко наступа, а да то претходно није договорено. Да неко узурпира све и оде причати по свијету оно што мисли он или његова партија. Министарство спољних послова прати политику Предсједништва, а не само једног члана. То смо сада доживјели као врхунац нерада у спољној политици и БиХ ништа тиме није добила, напротив - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је оцијенила да ће постојати притисци да се БиХ о питању руско-украјинског сукоба придружи политици ЕУ.

- Постојаће ти притисци, али све је данас у свијету фингирање, осим оног бруталног дијела који се тиче рата и разарања. На западу се некад задовоље тиме што се неко приклонио некој резолуцији иако се она не може спровести на терену. Па кажу да је БиХ нешто подржала, а БиХ је то урадила унилатерално, гласањем неког министра без става Предсједништва, гдје не постоји ни накнадни став институција да то гласање буде спроведено у пракси - навела је она.

Према њеним ријечима, то је све фолирање, фикција.

- Свијет је данас такав, лицемјеран прилично - додала је Цвијановић.

На питање да ли је за увођење санкција Русији, Цвијановићева је рекла да никоме не треба уводити санкције.

- И нама су их уводили и малтретирали нас. Треба да постоји снажна дипломатија и снажни играчи да ријеше ове ствари. Овдје је суштина што неки неће да иду у дипломатске разговоре - додала је Цвијановић.