latinica  ћирилица
19/11/2022 |  09:40 ⇒ 09:40 | Аутор: СРНА

"Нећу губити вријеме на ствари о којима нема сагласности"

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да у Предсједништву нема намјеру да губи вријеме на ствари о којима нема сагласности, те нагласила да постоје ставови Републике Српске и да ће њих поштовати.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Има много простора за договор о питањима о којима имамо сагласност, али има и оних о којима те сагласности нема. Једно од таквих питања је такозвани НАТО пут, и без обзира на то што се већ на конститутивној сједници видјело да се ту разликујемо, сви морамо да уважимо реалност - рекла је Цвијановић за Глас Српске.

Она је истакла да су говори на конститутивној сједници Предсједиштва БиХ показали какве су чије политике.

- Ја остајем досљедна свом политичком раду, као неко ко поштује Устав који нас може држати окупљеним. Апсолутни сам легалиста, знам да сам изабрана у Републици Српској, да постоји веза оних који су на нивоу БиХ са нивоом Српске, да сви морамо и те како водити рачуна о ставовима институција Српске - додала је Цвијановић.

Она је рекла да разумије да је Предсједништво сложена институција, самим тим што има три човјека који треба да представљају интересе оних који су их изабрали.

- Све је сложено, али исто тако, ако желимо да будемо рационални, онда ту не би требало да буде проблема. Ако све пребацимо на политички терен, ствари могу бити другачије, али морам рећи да ми имамо разлике и унутар једног
ентитета, а не само у Сарајеву - навела је Цвијановић.

Коментаришући изјаву члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да ће се залагати за наставак НАТО пута, Цвијановићева је истакла да се мора уважавати реалност, односно да се мора имати једногласан став свих.

- Што се Републике Српске тиче, сарадња са НАТО-ом није проблем, али опредијељености за чланство нема - навела је Цвијановић и додала да види да нема те опредијељености ни у оквиру НАТО-а, јер ни њима нису потребни системи који сами са собом не могу изаћи на крај.

На питање да ли ће бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић имати ригиднији став када је у питању Република Српска од Шефика Џаферовића, Цвијановић је рекла да је сасвим могуће да ће се он тако понашати, те да ће се видјети како ће то изгледати у овом радном миљеу.

Цвијановић је навела да постоје припреме за програм рада Предсједништва БиХ и да то треба да буде прича у којој ће се бавити стварима о којима се могу усагласити, а не да се губи вријеме на теме за које сагласност не постоји.

- Треба нам сарадња кабинета да би то текло на прихватљив начин. Има ствари важних за грађане, а то су деблокада пројеката, да разговарамо о регионалним иницијативама - навела је она.

Цвијановић је рекла да ће покушати да објасни колегама у Предсједништву БиХ важност "Отвореног Балкана", истичући да је тај терен идеалан да се савладају неке унутрашње ствари па да БиХ још боље функционише као будући члани ЕУ.

Она каже да јој није засметала изјава бившег српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да се садашњи састав овог тијела неће моћи договорити ни о једном питању, те додала да просто размишља зашто је он сада позван да то коментарише.

- Шта он сматра да је договор? Да се правимо мртви што се неко одметнуо? Никад није уложио ниједан вето јер је сматрао да тамо тече мед и млијеко. Имам намјеру да се договарам, али не и да дозволим узурпацију надлежности, а нарочито немам намјеру да се правим да не постојим док друга два члана раде нешто на штету Српске - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да поштује Устав и уставне надлежности и да жели да види шта се може искоординисати.

- За ствари које су добре, ако тамо има воље, ја сам на располагању. Ако је тамо воља да узурпирају надлежности Српске и сатиру њене интересе, онда ћу се томе успротивити и то не измишљеним, већ уставним механизмима - навела је она.

Она је оцијенила да у Народној скупштини Републике Српске можда и постоји двотрећинска већина, те додала да ће се то видјети када је ријеч о подршци након улагања вета.

- У формалном смислу, као подршка за избор владе је и нема, али ту и није потребна. За ове ствари о којима сам говорила ће бити потребна. Ако српски члан Предсједништва одлучи да дође у Народну скупштину након потезања вета, то не значи да посланици тамо треба да се обрачунавају с њим, говоре да га воле или не воле - каже Цвијановић.

Говорећи о покретању питања виталног интереса, Цвијановић је рекла да намјерава да сваки пут када се тако нешто деси, прије сједнице Народне скупштине Српске, разговара са свим посланичким клубовима и објасни им зашто је то учињено.

- И онда је сва одговорност на њима. И није битно ко је члан Предсједништва, него је важна тема - додала је она.

Цвијановић је одбацила замјерке на рачун Милорада Додика да је сједнице Народне скупштине Републике Српске сазивао само да би се "обрачунао са опозицијом", те истакла да су то биле важне ствари које су захтијевале одговоран политички однос.

- То што се опозиција није хтјела бавити темом завршило је тако како је завршило на изборима. Та питања су покретана јер је за то постојала потреба - додала је Цвијановић.