latinica  ћирилица
19/11/2022 |  09:59 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Радановић: Гламоч је црна тачка на мапама људских права

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је Срни да је Гламоч црна тачка на свим мапама људских права јер су српска дјеца ускраћена за изучавање матерњег језика, те позвао кантоналне власти да се хитно укључе у рјешавање овог дугогодишњег проблема.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- Гламоч је најбољи показатељ односа према Србима у ФБиХ. 27 година послије рата дјеца српске националности не изучавају свој матерњи језик, што је поражавајуће - оцијенио је Радановић.

Према његовим ријечима Гламоч је примјер како се не поштује Устав, конститутивност, нити било која друга права која су Србима загарантована.

- Гламоч је црна тачка на свим мапама људских права. Српској дјеци је ускраћено учење српског језика и ћирилице. Нажалост, честа појава је да управо српска дјеца због таквих ствари када одлазе у Републику Српску на даље школовање не знају свој језик - каже Радановић.

Радановић истиче да се поменути проблем под хитно треба ријешити.

- Потребно је измијенити поједине прописе на нивоу кантона, али и у школи у Гламочу како би се тај проблем ријешио - истакао је Радановић.

Он је упутио апел властима у Ливањском кантону да се укључе у рјешавање овог дугогодишњег проблема, јер су, како каже, прекршена сва могућа права.

У Гламочу је прије рата живјело 12.500 становника, од којих 10.000 Срба.

Према посљедњем попису, ова општина има 4.200 становника, од којих 2.500 Срба.