latinica  ћирилица
19/11/2022 |  11:10 | Аутор: СРНА

Давидовић: Сваки дан посветити дјеци, њиховом одрастању и развоју

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић изјавила је да институције Српске предузимају бројне активности с циљем подршке родитељству, породици и дјеци.
Соња Давидовић - Фото: РТРС
Соња ДавидовићФото: РТРС

Она је за Срну навела да су данас и дјеца и родитељи изложени бројним изазовима, да није једноставно обезбиједити дјеци материјалне услове а истовремено испратити сваки корак у њиховом одрастању и заштити их од изазова са којима се сусрећу

- Водећи рачуна и о родитељству, Влада је одлучила да незапосленим родитељима у породицама са четворо и више дјеце пружи материјалну подршку и сигурност па је одлуком о финансијској помоћи незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској обухваћено око 4.000 породица - навела је Давидовићева.

Давидовићева је поводом 20. новембра - Свјетског дана дјетета рекла да је сваки датум који се обиљежава у свијету посебно значајан, поготово када је посвећен дјеци.

- Ми, првенствено, као родитељи, а потом и као представници институција сваки дан посвећујемо дјеци, њиховом развоју, дјетињству, стварању услова за здрав психички и физички развој, квалитетно школовање и одрастање у здраве и квалитетне људе - истакла је Давидовићева.

С обзиром на то да је интернет једно од мјеста на којима дјеца данас проводе много времена и изложена су различитим утиацијима, Давидовићева каже да је ресорно министарство покренуло кампању "Буди другачији, блокирај хејт" с намјером да упозори младе на све опасности којима се изложени на интернету, али и да им понуди начин да се одбране и дистанцирају од таквих утицаја.

Омбудсман за дјецу Републике Српске Гордана Рајић рекла је Срни да се Међународни дан дјетета обиљежава ради промовисања дјечијих права, али и подизања свијести о проблемима и изазовима са којима се дјеца и млади сусрећу током одрастања.

- Свјетски дан дјетета је прилика да свако од нас да допринос промоцији и заштити дјечијих права путем дијалога и акција које ће изградити и осигурати бољи свијет за дјецу - нагласила је Рајићева.

Она је истакла да дјеца и млади треба да дају свој глас о питањима која су им важна, а обавеза одраслих је да им омогуће бољу будућност.

Рајићева каже да је посебно важно да на овај дан слушамо дјецу и њихове идеје, захтјеве и потребе.

Говорећи о повредама дјечијих права, Рајићева је навела да до сада примљене пријаве-жалбе у институцији Омбудсмана за дјецу нажалост указују да је насиље над дјецом најзаступљеније, посебно вршњачко насиље.

- Иако је посљедњих година рађено много на унапређењу законског оквира, када је ријеч о овој области и даље остају проблеми у погледу препознавања па самим тим и пријављивања насиља, а у одређеним случајевима изостаје и адекватна стручна помоћ и подршка, како жртви, тако и починиоцу - истиче Рајићева.

Она је нагласила да је управо из тог разлога неопходно проводити сталне едукације дјеце и стручних лица ради превенције насиља, али и благовремене и адекватне реакције на насиље.

Свјетски дан дјетета или Међународни дан дјетета, који се обиљежава 20. новембра, установила је Генерална скупштина УН 1954. године с циљем промовисања интеракције и разумјевања међу дјецом и добробити дјеце у свијету.

Овај датум се обиљежава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према дјеци, као и на актуелне проблеме са којима се дјеца суочавају.

Дјечија права су утврђена Конвенцијом о правима дјетета коју је усвојила Генерална скупштина УН 1989. године, а ратификовале су је 193 земље.

Основни принципи Конвенције су право на живот, опстанак и развој, најбољи интерес дјетета, право на партиципацију и право на недискриминацију.