latinica  ћирилица
19/11/2022 |  12:37 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Захарова: Борељ изазива нови продужени раскол у Европи

Идеје које високи дипломата ЕУ Жозеп Борељ шири међу државама чланицама ЕУ не показују знаке стратешке визије блока у односима са Русијом и изазивају нови продужени раскол у Европи, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Нажалост, идеје које високи дипломата ЕУ Борељ шири међу државама чланицама ЕУ не садрже, као раније, било какав наговјештај стратешке визије ЕУ у односу са Русијом и само провоцирају нови продужени раскол Европе - рекла је Захарова, коментаришући Борељове приједлоге о заједничким приступима ЕУ односима са Русијом усред украјинске кризе.

Захарова оцјењује да ови приједлози не нуде рецепте за рјешавање нагомиланих проблема и да Русија и ЕУ, као географски и цивилизацијски сусједи, могу да се удаље једна од друге.

Она је рекла да се може закључити да је циљ садашњих лидера ЕУ да пожуре да разумно објасне покушаје да се односи са Русијом доведу у стање политичке конфронтације, лишавајући их заједничке историје и економске основе.

- Види се жеља да се ограниче могућности будућих политичара да пронађу излаз из ове дубоке кризе. Изван сваке сумње, већина европског друштва показује потребу за сасвим супротним у садашњим условима - рекла је Захарова.

Према њеним ријечима, Борељ, по свему судећи, не напушта жељу да сумњивим иницијативама упише своје име у свјетску и европску историју.

- Борељ се до сада истакао као најконфронтиранији високи званичник ЕУ за сва времена који ће остати упамћен по својим ратоборним позивима и реченицама типа "рат се мора добити на бојном пољу" и расистичким изјавама о "европском врту" и "џунгли" која опсједа Европљане - навела је Захарова.

Она указује да је још рано говорити о резултатима разговора унутар ЕУ о односима блока са Русијом, јер се ти разговори настављају, али Москва нема илузија о томе.

Коментаришући суштину Борељовог приједлога у шест тачака, Захарова је рекла да је то доказ да је украјински проблем са државним ударом 2014. инспирисан Западом вјештачки створен као идеолошко прикривање покушаја политичког, економског, технолошког и хуманитарног обуздавања Русије како би се осигурала хегемонија Запада у Европи и свијету у цјелини.

- Због тога у приједлозима Бореља нема говора о рјешавању украјинске кризе преговорима и уопште о обезбјеђивању сигурности у Европи - истакла је Захарова.

Она указује да се Брисел залаже за "дестабилизацију" унутрашње политичке ситуације у Русији, чишћење информационог простора од алтернативних гледишта, обезбјеђивање Западног Балкана као сфере утицаја ЕУ, преношење ривалства са Москвом на постсовјетски простор, наметање западноцентричних "правила" и "изолацију" Русије.

Захарова је додала да је изолација Русије опсесивна идеја која је постала циљ по себи за ЕУ ​​- узалудна намјера чије трошкове сносе искључиво земље ЕУ и њихови грађани који морају да плаћају из свог џепа стратешке грешке својих политичара.

- Индикативно, већина свјетских метропола није спремна да слиједи ЕУ која својом средњовјековном логиком враћа свијет у вријеме расцијепа, високих зидина и опкољених тврђава. Користећи данашњу терминологију, може се рећи да је руководство ЕУ, очигледно заражено неким абнормалним политичким вирусом, одлучило да се самоизолује од Русије - рекла је Захарова.

Она истиче да Москва сматра да ће практична релевантност резултата дискусија унутар ЕУ у великој мјери зависити од прихватања нове реалности "на терену" и свјести о потреби изградње безбједности на заједничком европском континенту заједно са Русијом као опцијом која нема алтернативу, способности европских пријестоница да штите, ослањајући се на сопствени суверенитет, интересе својих грађана и ЕУ у цјелини "не претварајући се у секундарни инструмент геополитичког ширења САД и НАТО".