latinica  ћирилица
19/11/2022 |  12:43 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

У УКЦ-у Српске курс ултразвука за примјену у хитној и интензивној медицини (ВИДЕО)

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске организован је дводневни основни курс ултразвука за 15 полазника за примјену у хитној и интензивној медицини, а предавачи су чланови Удружења "Винфокус" из Словеније.
У УКЦ-у Српске почео курс ултразвука за примјену у хитној и интензивној медицини (Фото: УКЦ Српске) -
У УКЦ-у Српске почео курс ултразвука за примјену у хитној и интензивној медицини (Фото: УКЦ Српске)

Ургентни центар УКЦ-а збрињава најугроженије пацијенете и захтијева стручан кадар који ће у најважнијем тренутку и што брже, пружити помоћ и спасити живот.

Ради пружања квалитетније дијагностике организовано је медицинско усавршавање 15 љекара.

Предавачи су стручњаци из Словеније, који су дио свјетске интерактивне мреже.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да је ова здравствена установа први интернационални колектив у БиХ у који долазе стручњаци из цијелог свијета да едукују запослене.

- Истовремено и велики број запослених у УКЦ-у је на разним едукацијама у Европи и свијету - рекао је Ђајић.

Начелница Ургентног центра Славица Зељковић навела је да је едукација обухватила не само љекаре и медицинске техничаре из овог центра, већ и све љекаре у УКЦ-у који дежурају и учествују у збрињавању пацијената.

- Едукацијом су обухваћени љекари који раде реанимације и збрињавају најтеже пацијенте, гдје је сваки минут важан за исход лијечења - рекла је Зељковићева.

Предсједник Љекарског удружења "Винфокус" Словенија Витка Вујановић рекла је да је планирано да сарадња буде дуготрајнија, те да помогну колегама у УКЦ-у.

Начелник Ургентног центра у Марибору Грегор Просен рекао је да је овај вид дијагностике уобичајен у свијету, те да љекари у УКЦ-у уче о томе како би спроводили свјетске стандарде у тој области.