latinica  ћирилица
19/11/2022 |  13:54 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Човић: У Дому народа ХДЗ БиХ и СНСД имаће већину на коју се неће моћи утицати

СНСД и ХДЗ БиХ у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ имаће већину на коју се неће моћи утицати, изјавио је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић након састанка делегација ових странака у Мостару.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Он је потврдио јако партнерство ХДЗ-а БиХ и СНСД-а и опредијељеност за заједнички рад у наредне четири године.

- Предсједника СНСД-а Милорада Додика информисао сам о чему је ХДЗ БиХ разговарао са осталим странкама и шта је договорено са странкама такозване осморке у ФБиХ. Информисао сам га шта смо у детаље договорили и програмска начела која договарамо са једном структуром странака - рекао је Човић.

Човић је нагласио да су се ХДЗ БиХ и СНСД сагласили да своје партнерство потврде 1. децембра на конститутивној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

- Желимо да имамо Владу ФБиХ до краја године. У кантонима такође до краја године и све што је неопходно направити - рекао је Човић.

Човић је поручио да ће ниво партнерства који постоји између њега и Додика пренијети на све сараднике на свим нивоима власти.

- Драго нам је да ће и комуникација са представником у Републици Српској бити добра. Видјећемо да то буде на читавом подручју гдје ХДЗ и СНСД имају учешће у власти. Настојаћемо да имамо коректан однос на свим нивоима - поручио је Човић.

Одговарајући на питање новинара да ли се са делегацијом СНСД-а разговарало о именима у Савјету министара БиХ, Човић је одговорио да данас није било ријечи о кадровским питањима.

- Треба конституисати парламентарну већину и онда ћемо сјести и сложити даљи редосљед. Тврдим да наше партнерство, када је у питању кадрирање, неће бити угрожено. Оно нема алтернативу. Мислим да ћемо и у Дому народа имати стабилну већину девет или 10 делегата, на коју се неће моћи утицати - рекао је Човић.

Говорећи о томе зашто се заобилазе неке странке у преговорима у ФБиХ, Човић је нагласио да су на нивоу ФБиХ разговарали са свима осим са ДФ-ом, те да је тај процес приведен крају.

- Са странкама које су до сада дјелимично биле у власти усаглашен је заједнички програм и начела рада. Не би ме изненадило да идуће седмице та начела представимо јавности. Нисмо ушли у подјелу фотеља. Колико ћемо тај договор спустити на нивое појединих кантона, видјећемо. Наш циљ је да имамо легитимне представнике за столом - закључио је Човић