latinica  ћирилица
19/11/2022 |  15:24 | Аутор: СРНА

ЕУ: Ситуација на сјеверу КиМ осјетљива

Полиција ЕУ патролира на сјеверу Косова и Метохије након што је око 600 српских полицајаца дало оставку због спора у вези са регистарским таблицама за који Запад страхује да би могао да изазове ново етничко насиље.
ЕУ застава - Фото: РТРС
ЕУ заставаФото: РТРС

Око 130 полицајаца из Пољске и Италије, који патролирају у три општине на сјеверу Косова у којима нема локалне полиције, немају овлашћења за хапшење, али ЕУ жели да њихово присуство попуни безбједносни вакуум.

- За сада морамо само да пратимо ситуацију која је и даље осјетљива - рекао је Маријано Бастанца, командант италијанских карабињера који су стигли као појачање колегама из Пољске.

ЕУ и САД покушавају да пронађу рјешење прије понедјељка, 21. новембра, када је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти рекао да ће возачи са старим регистарским таблицама бити кажњени, а локални Срби кажу да неће мијењати таблице.

ЕУ је јуче позвала Куртија и предсједника Србије Александра Вучића на хитне разговоре у Брисел, али ниједан није потврдио да ће отићи.

Брисел и Вашингтон затражили су од Приштине да одложи спровођење пресуде за десет мјесеци, али Курти није показао знаке да ће одустати.

- У овом тренутку сјевер је темпирана бомба која откуцава са много лудих људи са обје стране спремних да је активирају и без полиције која би смирила ситуацију - рекао је високи неименовани косовски званичник Ројтерсу.

Из НАТО, који има око 3.700 мировних снага на терену, позвали су на смиреност и поручили да ће интервенисати ако безбједност буде угрожена.