latinica  ћирилица
19/11/2022 |  17:54 ⇒ 18:06 | Аутор: СРНА

Шолц: Спријечити ескалацију између Русије и НАТО

Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је данас да Запад треба дати све од себе да спријечи ескалацију између Русије и НАТО, али да је неопходно наставити са допремањем оружја Украјини за борбу против Русије.
Олаф Шолц (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Олаф Шолц (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Говорећи на конференцији Социјалдемократске партије у граду Фридрихсхафену на југу Њемачке, Шолц је признао да су многи грађани Европе "уплашени и да имају разлоге за то".

Истичући важност војне подршке Украјини, Шолц је напоменуо да западне земље треба да буду "забринуте да не дође до ескалације која би могла да доведе до рата између Русије и НАТО".

- Важно је дјеловати разборито и одлучно у исто вријеме - додао је Шолц.

Шолцови коментари долазе након што је прошлог мјесеца упозорио да се не предузимају "неопрезни кораци" усред сукоба у Украјини. Он је рекао да не смије бити директног сукоба између Русије и НАТО.

С обзиром да су односи између Запада и Русије већ пали на најниже нивое након што је Москва започела своју војну операцију у Украјини, страхови од директног сукоба између Русије и НАТО недавно су изазвани пројектилом који је пао у пољско село близу украјинске границе.

Убрзо након инцидента, пољско Министарство спољних послова је тврдило да је пројектил "руске производње".

Касније су државне власти сигнализирале да се могу позвати на члан 4. Уговора о НАТО, који дозвољава свакој чланици блока да затражи консултације ако сматра да је њена безбједност угрожена.

Послије експлозије, украјински предсједник Владимир Зеленски је окривио Русију, назвавши инцидент "веома озбиљном ескалацијом и нападом на НАТО који захтијева одговор".

Међутим, западни званичници су признали да је пројектил украјинског, а не руског поријекла.

Руско Министарство одбране негирало је било какву умијешаност у инцидент, рекавши да су његови војни стручњаци анализирали фотографије са лица мјеста и идентификовали остатке као дијелове ракете система ПВО коју користи Украјина.

Њемачка, заједно са многим другим западним земљама, пружа Украјини војну опрему, укључујући противавионске топове "Гепард", вишецјевне ракетне бацаче и систем противваздушне одбране.

Москва је више пута упозорила да ће испоруке оружја само продужити сукоб у Украјини, подсјећа Раша тудеј.