latinica  ћирилица
19/11/2022 |  18:40 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Србин са Космета осуђен због писања графита

Основни суд у Гњилану осудио је Србина чији су иницијали С.Р. на три мјесеца условне казне затвора због исписивања графита.
Општина Гњилане (Фото: tvmost.info) -
Општина Гњилане (Фото: tvmost.info)

Према наводима тужилаштва, оптужени је са двојицом малољетника у септембру прошле године ширио "етничку мржњу", исписујући графите "Витина је Србија", "Клокот Србија" као и четири слова "С" на једној албанској кући, бетонским стубовима и тротоару.

Основно тужилаштво у Гњилану је 12. октобра 2021. године подигло оптужницу против С.Р. који се на првом саслушању изјаснио кривим за кривично дјело које му се ставља на терет.

Портал Косово онлајн преноси да је током ове године на простору Косова забиљежено више од десет инцидената у којима су графити "УЧК" или увредљиве поруке исписане на српским кућама, таблама са називима мјеста у којима живе Срби, па и у непосредној близини дјечијег игралишта и да за та дјела нико није одговарао.

ПЕТКОВИЋ: ЗБОГ ЧЕГА МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ НЕ РЕАГУЈУ НА НАСИЉЕ НАД СРБИМА?

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, поводом пресуде Основног суда у Гњилану, поставио је отворено питање међународним организацијама због чега не реагују на вишегодишње насиље над Србима на Косову и Метохији.

- Сурова истина о угњетавању Срба за које нема правде! Док власти у Приштини прогањају малолетну српску децу, где су они који су на српске амбуланте, дечја игралишта, куће исписивали графите терористичке УЧК? За ове отворене претње нико није одговарао! - написао је Петковић на Твитеру.