latinica  ћирилица
19/11/2022 |  18:57 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Напредује друга дионица ауто-пута Коридор 5Ц код Добоја (ВИДЕО)

Напредује градња друге дионице ауто-пута Коридор 5Ц код Добоја. На добојској обилазници тренутно се премоштава ријека Босна и гради мост "Костајница".
Радови на Коридору 5Ц - Фото: РТРС
Радови на Коридору 5ЦФото: РТРС

У зиму би требало да почну радови у тунелу кроз Путниково Брдо.

Мост "Костајница" биће дуг 330 метара. Цијела конструкција овог моста састоји се од дијелова који се један по један израђују, а потом стављају на већ изграђене стубове.

На градилишту је између 300 и 400 радника, који раде у двије смјене. Желе прије зиме да заврше што више посла.

Градња се, кажу у Аутопутевима несметано одвија и на дионици аутопута Бијељина-Рача, а ускоро слиједи и почетак градње петље "Аеродром".

- Очекује се брзо авансна гаранција од кинеске компаније која је добила изградњу дионице Брчко-Вукосавље, тако да би и ту радови требало да крену пуним замахом - каже директор Аутопутева Српске Слободан Станаревић.

Како ће се финансирати градња дионице Добој-Вукосавље знаће се наредне седмице након састанка са Европском комисијом. Не буде ли постигнут договор, та дионица градиће се уз концесију.

Очекује се да идуће године мост "Костајница" буде у функцији како би извођач могао несметано да транспортује материјал и настави градњу вијадукта. Градиће се и потпорни зид те два тунела кроз Путниково Брдо. Због свега тога ова дионица Коридора 5Ц сматра се најзахтјевнијом од свих дионица аутопутева кроз Републику Српску.