latinica  ћирилица
19/11/2022 |  20:25 ⇒ 20:26 | Аутор: СРНА

Дачић: Не дозволите да Срби буду жртве потеза Приштине

Министар спољних послава Србије Ивица Дачић рекао је да се не смије дозволити да српски народ буде жртва једностраних потеза привремених приштинских власти.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg)

Дачић је рекао да је Србија много пута доказала да јесте за дијалог и наставак преговора и да више не може да се дозволи да српски народ буде жртва једностраних потеза и својеврсних превара када је ријеч о Бриселском споразуму.

Он је истакао да се Приштина понаша као да Бриселски споразум не постоји и да Заједница српских општина не може бити формирана о чему је и премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти више пута говорио.

Дачић се нада да неће доћи до инцидената, што треба да осигурају ЕУ заједно са мисијом Кфора и Еулекса, који су управо и гарант Бриселског споразума.

Коментаришући позив високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља на хитан састанак у Бриселу, упућен предсједнику Србије Александру Вучићу и Куртију, Дачић је рекао да је покушај Бореља оправдан, али да не види разлог да састанку присуствује и Вучић.

- Потребно је да се Курти призове разуму и познавању права, јер је он главни извор свих нестабилности и могућих инцидената - рекао је Дачић на острву Ђерба у Тунису, гдје учествује на самиту Франкофоније.

Када је ријеч о примени одлуке о таблицама на Косову и Метохији, чији рок за примјену ускоро истиче , Дачић је нагласио да, иако мало, још има времена да се реагује.

- Неопходно је да се неко призове разуму како би се спријечили било какве могући инциденти и искре које могу да запале цијели регион. То значи да је потребно да се одлука о таблицама одложи, а послије тога крене у политички дијалог, а најважније од свега јесте формирање Заједнице српских општина - поручио је Дачић.

Он је напоменуо да још има наде да ће одлука о примјени таблица проћи без инцидената уколико међународна заједница озбиљно схвати и усмјери своју пажњу и притисак на стварни извор проблема, који је, како је навео, Курти.

Дачић је учествовао на првом дијелу самита Франкофоније гдје је имао бројне билатералне сусрете са шефовима влада и држава из читавог свијета, преносе београдски медији.