latinica  ћирилица
20/11/2022 |  08:57 ⇒ 08:59 | Аутор: СРНА

На самиту УН-а постигнут договор о фонду за државе погођене климатским промјенама

На самиту УН у Египту постигнут је договор о покретању фонда за помоћ државама које су најтеже погођене климатским промјенама, али који не подстиче напоре за рјешавање проблема емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште.
Самит УН-а у Египту (Фото: EPA-EFE/SEDAT SUNA) -
Самит УН-а у Египту (Фото: EPA-EFE/SEDAT SUNA)

Оснивање "историјског" фонда одобрило је скоро 200 земаља, јавља Би-Би-Си.

Договор се заснива на кључном питању "губитак и штета", који се односи на финансирање сиромашних земаља погођених посљедицама климатских промјена.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес рекао је да је споразум "пријеко потребан политички сигнал", али упозорава да "очигледно неће бити довољан".

Температура ваздуха је сада за око 1,1 степени Целзијуса већа него што је била у 19. вијеку, а количина карбон диоксида у атмосфери порасла је за 50 одсто.

Ако се ништа не предузме, научници кажу да би глобално загријавање могло довести до разорних топлотних таласа, пораста нивоа мора и губитка биљних и животињских врста.

Послије напетих преговора, који су трајали током цијеле ноћи, египатско предсједништво самита објавило је коначни текст споразума.

Брзо одобрење формирања намјенског фонда за губитке и штете и даље је оставило многе од најконтроверзнијих одлука у вези са фондом за сљедећу годину, укључујући и то ко треба да уплати средства.