latinica  ћирилица
20/11/2022 |  09:37 | Аутор: СРНА

Предшколским васпитањем и образовањем обухваћено више од 30 одсто дјеце тог узраста

Предшколским васпитањем и образовањем у Републици Српској тренутно је обухваћено више од 30 одсто од укупног броја дјеце предшколског узраста и то је велики успјех рада Владе Српске, рекла је министарка просвјете и културе Наталија Тривић.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Тривићева је изразила задовољство што је обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем од 2018. године са 22,5 одсто до 2022. године повећан на 30,7 одсто дјеце предшколског узраста, а преноси Срна.

- Нова анализа Министарства просвјете и културе показала је да успјешно остварујемо постављене стратешке циљеве - навела је Тривићева.

Она је напоменула да дјеца која не похађају предшколске установе имају могућност да похађају "Програм за дјецу у години пред полазак у школу", а који будућим првачићима омогућава квалитетну припрему за успјешан почетак основношколског васпитања и образовања.

Тривићева је навела да овај програм на годишњем нивоу обухвата око 45 до 50 одсто од укупног броја дјеце која треба да се упишу у први разред основне школе, те да је Влада Републике Српске од 2018. год 2022. године за спровођење Програма издвојила 1,3 милиона КМ.

- Кроз овај програм до сада је прошло 46.041 дијете и то сматрамо великим успјехом јер су дјеца додатно припремљена за почетак школовања - навела је она.

Тривићева је још једном позвала родитеље да се до 30. новембра обрате предшколским установама и основним школама на подручју својих локалних заједница, како би укључили дјецу у овај програм, који почиње у марту 2023. године.

У Републици Српској програм предшколског васпитања и образовања реализује се у 122 предшколске установе /43 у јавном и 79 у приватном сектору/. Од 2018. до 2022. године рјешење о одобрењу за рад Министарства добило је 39 предшколских установа, а у истом периоду основано је 26 нових организационих јединица.

Једна од реформских активности, која доприноси повећању обухвата дјеце, јесте и омогућавање установама социјалне заштите, као и основним школама и школама за дјецу са сметњама у развоју да спроводе програм предшколског васпитања и образовања.

Наведено законско рјешење омогућило је дјеци из мање развијених општина /Хан Пијесак, Рудо, Петрово, Станари/ прилику за похађање предшколског васпитања и образовања.

Поред наведеног, Влада Републике Српске обезбиједила је средства за оснивање нових предшколских установа у Доњем Жабару, Пелагићеву и Језеру.