latinica  ћирилица
20/11/2022 |  10:20 ⇒ 10:21 | Аутор: СРНА

У сриједу први свједок о злочинима у Добровољачкој

Први свједок Тужилаштва БиХ у предмету против Ејупа Ганића и још деветорице оптужених за злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године, требао би свједочити у сриједу, 23. новембра, потврдио је Срни адвокат у овом предмету Асим Црналић.
Добровољачка - Фото: РТРС
ДобровољачкаФото: РТРС

Црналић је рекао да је рочиште, на којем је исказ требао дати први свједок, одгађано два пута, због болести члана Судског вијећа и због болести једног од отужених.

На почетку главног претреса, тужилац Тужилаштва БиХ Младен Вукојчић рекао је да ће доказати да су оптужени починили ратни злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици који су се под пратњом Унпрофора исељавали из касарне "Бистрик" у Сарајеву, да је велики број војника убијен и рањен, а они који су заробљени преживјели су велику тортуру.

Он је напоменуо да су у колони, која није била легитиман војни циљ, убијени и цивили.

Осим Ганића, оптужница терети и Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку да су 3. маја 1992. године у Сарајеву напали небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Они су оптужени да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама заједно са подређенима планирали, подстрекавали и извршили овај напад.

Оптужница их терети и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили нити казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина.

Рочиште је заказано за 13.00 часова, наведено је на интернет страници Суда БиХ.