latinica  ћирилица
20/11/2022 |  11:06 | Аутор: СРНА

Кошарац: Поштовање мировног споразума - једини гарант постојања БиХ

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да је Република Српска у потпуности привржена спровођењу изворног Дејтонског мировног споразума, те да његово поштовање представља једини гарант постојања БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је нагласио да је Република Српска и прије потписивања Дејтонског споразума имала све критеријуме државе, те да је у дејтонску БиХ унијела свој субјективитет, суверенитет и уставни капацитет.

- Република Српска је уградила своју државност у БиХ онакву каква је дефинисана у Дејтону. Дакле, не говоримо ни о каквом конитинуитету БиХ, већ о БиХ која је настала потписивањем Дејтона као државна заједница састављена од два ентитета и три конститутивна народа - поручио је Кошарац у изјави за Срну поводом 27 година од потписивања Дејтонског спразума.

Он је навео да је овим међународним уговором окончан грађански рат у БиХ, али и потврђен континуитет и међународно-правни субјективитет Републике Српске, која је потписница свих анекса овог споразума, укључујући и Анекс четири, односно Устав БиХ.

- Ми подржавамо изворни Дејтонски споразум, залажемо се његово очување и досљедну примјену са становишта слова, а не са становишта некаквог 'духа' Дејтона, како су то покушали да наметну разни међународни мешетари и високи представници. Они су реметилачки фактор у БиХ, а њихове интервенције биле су искључиво у функцији погоршања односа у овој земљи - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, однос политичких представника према Дејтонском споразуму најбоље осликава чињеница да је 21. новембар, датум његовог потписивања, у Републици Српској државни празник, а у Федерацији БиХ радни дан.

- Срби су се залагали за мирно рјешавање политичке кризе у тадашњој Југославији. Ми обиљежавамо дан потписивања Дејтона јер је донио мир, а Република Српска је добила међународно признање - додао је Кошарац.

Према његовим ријечима, поштовање и спровођење изворног Дејтонског споразума, без интервенција међународне заједнице, једини је гарант постојања БиХ.

- БиХ нема перспективу нити може да постоји изван дејтонског оквира. Ми подржавамо дијалог свих легитимно изабраних политичких представника у оквирима Устава БиХ, како је то дефинисано Анексом четири Дејтонског споразума - закључио је Кошарац.

Сутра се навршава 27 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.