latinica  ћирилица
20/11/2022 |  11:44 | Аутор: СРНА

Мучибабић: Борба за изворни Дејтон је борба за Републику Српску

Сенатор Републике Српске Милимир Мучибабић изјавио је за Срну да је борба за изворни Дејтонски споразум борба за опстанак Републике Српске и прворазредни задатак како актуелне власти, тако и опозиције у Српској.
Милимир Мучибабић - Фото: СРНА
Милимир МучибабићФото: СРНА

- Дејтонска БиХ је "суи генерис" и као таква мора остати да та државна заједница не би постала унитарна држава чему политичко Сарајево и њихови ментори теже - рекао је Мучибабић.

Он је указао да је у сусрет 27 година од парафирања Дејтонског споразума нужно сагледати значај тог међународног документа и шта он у изворном облику значи за Српску, уз напомену да у моменту доношења његовим ауторима није било на уму да донесу документ чија ће важност трајати деценијама.

- Они су жељели да то преко кољена преломе, а неки од њих су чак изјављивали да ће Дејтонски споразум "трајати само мало, па ћемо ми направити унитарну, централну државу босанцима по мјери" - указао је Мучибабић.

Он је нагласио да од момента када је потписан до данас тече процес дерогације Дејтонског споразума, овлаштења Српске, чиме се треба јединствено супротставити.

- У овом моменту Република Српска зарад свог постојања и будућности мора да инсистира на свему оном што је тај међународни уговор њој подарио - поновио је Мучибабић.

Према његовим ријечима, разлози за то су вишеслојни, а први и основни је да сачува субјективитет ентитета.

- Ако је држава сложена, у суштини треба инсистирати на томе шта нам тај међународни уговор доноси. У посљедњих деценију и више кроз институцију међународних представника и ОХР-а притисци су били са свих страна, а основни задатак јесте развлашћивање Републике Српске - навео је он.

Мучибабић је указао да су ентитети у БиХ "државе са ограниченим суверенитетом".

- Заправо, суверенитет БиХ се дијели на три дијела, а један дио тог суверенитета који припада Републици Српској, а изведен је из природе Дејтона, мора се императивно вратити - категоричан је Мучибабић.

Говорећи о значају Дејтонског споразума, Мучибабић истиче да забрињава да и четврт вијека од када је потписан, такозвани интелектуални крем региона није у стању да искорачи из пакла интелектуалне и моралне љености илустроване понављањем флоскула о предрасудама о лошим Србима.

- Дакле, та прича о "злим Србима" јесу константа која не даје наду да се на здравим основама може градити просперитетна будућност. Ту чињеницу Срби морају имати стално на уму и борити се за оно што им даје међународни уговор потписан у бази "Рајт Петерсон" прије 27 година - рекао је он.

Мучибабић је нагласио да је чињеница да Дејтонским споразумом објективно нису могле бити антиципиране и разрађене све димензије функционисања специфичне и сложене државне творевине која је њиме успостављена.

- Стога је та заједница злоупотребљена за наметања одлука, увођење институција и пренос овлаштења на централну власт којима није законски, функционално и конструктивно спроведена и обезбијеђена пристојна доградња структура дејтонске БиХ већ су недопустиве релатизовани и обеснажени основни уставни принципи и системски темељи на којима она као атипична заједница три конститутивна народа почива - рекао је Мучибабић.

У понедјељак, 21. новембра, навршава се 27 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.