latinica  ћирилица
20/11/2022 |  13:32 | Аутор: СРНА

Цицовић: Сви они који раде против изворног Дејтона раде и против БиХ

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић поручио је да сви који раде против оног што пише у Дејтонском споразуму, измишљајући некакав "дух Дејтона" да би њиме подупирали бесправне законе и одлуке којима урушавају тај споразум, раде не само против Републике Српске, него и против БиХ у коју се толико куну.
Млађен Цицовић - Фото: СРНА
Млађен ЦицовићФото: СРНА

Цицовић је рекао Срни да је Дејтонски споразум "правни документ прве врсте", јер га потписима гарантују све велике силе и двије сусједне државе, Србија и Хрватска, поручивши да нема БиХ без Републике Српске, а да није немогуће да "буде Републике Српске без БиХ".

- Било би добро кад би и у Федерацији БиХ били свјесни значаја Дејтонског споразума, јер он није донијет на брзу руку, онако с ногу, него је дуго и стрпљиво припреман као најоптималније рјешење - не само за прекид рата, него и за одржив мир уз стриктно поштовање Устава, као у свим уређеним друштвима - рекао је Цицовић поводом 27 година од потписивања овог мировног споразума.

Према његовим ријечима, било би смијешно да није тужно што се из политичког Сарајева и њему наклоњене такозване међународне заједнице лијепи етикета антидејтонског дјеловања руководсву Републике Српске и свакоме ко јавно затражи стриктно поштовање слова Дејтона и дејтонског Устава БиХ.

- Наравно, и поред тога, или и баш зато, сви ми у Републици Српској морамо не само инсистирати на поштовању Дејтонског мировног споразума и дејтонског Устава БиХ, него и радити на враћању надлежности које су Српској одузимане правним насиљем високих представника, међународних организација и органа ЕУ и Уставног суда БиХ, гдје су одлуке доношене тако што су судије из реда српског народа прегласавала четири странца и двоје судија Бошњака - поручио је он.

Цицовић је навео да се сваког 21. новембра поставља исто питање - како и зашто макар и само један човјек у БиХ може бити против споразума који је донио мир и истовремено успоставио друштвено уређење у БиХ у којој ће, до тада три зараћене стране, моћи живјети једни поред других, уз јасно дефинисане надлежности и односе између заједничких институција БиХ и ентитета".

- Да је могло другачије него што пише у Дејтонском споразуму, не би ни било оног пуцња у српског свата на Башчаршији, не би ни било рата коме је тај споразум био најприроднији излаз - закључио је Цицовић.