latinica  ћирилица
20/11/2022 |  14:45 | Аутор: СРНА

Раковић: Српска да истрајава на очувању Дејтона и да има алтернативна рјешења

Република Српска има најбољу намјеру да се Дејтонски споразум сачува, али, као озбиљна држава, с обзиром на сталне покушаје да он буде преобликован, треба да има више рјешења, рекао је Срни историчар Александар Раковић поводом 27 година од потписивања Дејтонског споразума.
Александар Раковић - Фото: РТРС
Александар РаковићФото: РТРС

- С обзиром да је једно од решења, рецимо под `А`, очување Дејтонског споразума, нека Република Српска настави тим путем, уколико сматра да је то у овом моменту најбољи пут, али ако то не буде могуће ту је и варијанта "Б" коју треба развијати, а то је самосталност Републике Српске и варијанта "Б", уједињење Републике Српске са Србијом - сматра Раковић.

Раковић је указао да фактори који раде против Дејтонског споразума чине све да се он преобликује тако да буде непрепознатљив и да се неки други споразум инсталира на штету српског народа и Републике Српске, тако да у то смислу, када је ријеч о очувању Дејтонског мировног споразума, није оптимиста.

- Република Српска треба да истраје на томе да се он очува, али да се и припрема на раздруживање из БиХ и уједињење са Србијом јер све поуке које смо извукли као сада много искуснији народ у претходних 20 и више година говоре да Запад неће имати разумевање за те добронамјерне, дипломатске и политичке напоре Републике Српске да покуша да очува какву-такву БиХ - оцијенио је Раковић.

Према његовим ријечима, управо стога јер политичко Сарајево има намјеру да успостави унитарну државу којом ће командовати муслимани и да неки други фактори на Западу, такође, имају намјеру да Српску претворе у празну љуштуру, Српска треба као озбиљна држава да има алтернативна рјешења.

Сутра се навршава 27 година од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.