latinica  ћирилица
20/11/2022 |  16:03 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Епископ Иларион да се поистовијети са Христом

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је данас након хиротонисања архимандрита Илариона у чин епископа новобрдског да владика мора да се поистовијети са Христом и да читавим својим бићем говори Христову ријеч.
Патријарх Порфирије и епископ Иларион (Фото: СПЦ) -
Патријарх Порфирије и епископ Иларион (Фото: СПЦ)

Патријарх Порфирије је у бесједи у Спомен-храму Светог Саве на Врачару рекао да је владика Иларион показао да зна да се поистовећује са Христом и са ближњима.

- Више од половине живота сте провели на Косову, распетом, страдалном, али и мјесту васкрсења, васкрсавања, мјесту побједе, побједе истине Христове и љубави његове. Показали сте да можете до крајњих могућих граница своју слободу да подредите слободи која је у Христу кроз послушање у нашим животима реализована - рекао је српски патријарх.

Патријарх Порфирије пожелио је епископу Илариону да останете на том путу и да га сада са једног вишег мјеста у Цркви још снажније и интензивније свједочи свим људима свијета.

Патријарх је уручио епископу Илариону жезло - симбол архијерејске службе, саопштено је на сајту Српске православне цркве.

Владика Иларион у бесједи је поручио да се моли да служећи гради заједницу оних који се спасавају.

Он је рекао, између осталог, да је његов животни избор био да будем монах у Дечанима, те да је епископским достојанством колико почаствован, толико и обремењен.

- Остаје ми једино да се на овом путу успињања на Синајску Гору уздам у милост Божју и ваше молитве - додао је епископ Иларион, викар патријарха српског.

Српском патријарху данас је саслуживало више архијереја СПЦ.