latinica  ћирилица
20/11/2022 |  21:55 | Аутор: СРНА

Берлин нуди противракетни систем "Патриот" Варшави

Њемачка је понудила Варшави противракетни одбрамбени систем "Патриот" како би јој помогла да обезбједи свој ваздушни простор након што се залутала ракета срушила у Пољској прошле недјеље, изјавила је њемачка министарка одбране Кристин Ламбрехт.
Берлин, Њемачка - Фото: РТРС
Берлин, ЊемачкаФото: РТРС

Њемачка Влада је већ најавила да ће понудити свом сусједу даљу помоћ у ваздушној контроли са њемачким "Еурофајтерима" након инцидента, што је у почетку изазвало бојазан да би се рат у Украјини могао прелити преко границе.

- Понудили смо Пољској подршку у обезбјеђивању ваздушног простора са нашим "Еурофајтерима" и системима противваздушне одбране "Патриот" - рекла је Ламбрехтова за лист Рајнише пост.

Шеф НАТО Јенс Столтенберг рекао је да је, по свему судећи, пројектил који је погодио Пољску прошле недјеље и убио двије особе, испалила украјинска противваздушна одбрана, а не руска страна.

НАТО је кренуо у јачање противваздушне одбране у источној Европи након почетка руске специјалне операције у Украјини у фебруару.

Више десетина НАТО савезника предвођених Њемачком у октобру је покренуло иницијативу за заједничку набавку система противваздушне одбране за више облика пријетње, укључујући "Патриот".

У вријеме хладног рата Њемачка је имала 36 јединица "Патриот". Њемачке снаге тренутно имају 12 јединица "Патриот", од којих су двије распоређене у Словачкој.