latinica  ћирилица
20/11/2022 |  22:00 | Аутор: СРНА

У ваздушним ударима погинуло најмање 15 сиријских војника

Најмање 15 сиријских војника погинуло је у масовном нападу Турске на курдске области у сиријским регионима Алеп, Рака и ал-Хасаках, јавио је телевизијски канал Рудав са сједиштем у Ербилу.
Сирија - Фото: РТРС
СиријаФото: РТРС

Према ранијим извјештајима, убијено је шест војника из војних јединица које су биле распоређене на сјеверу Сирије како би одбиле могући турски напад. Осим тога, убијено је и 14 цивила, међу којима и локални репортер.

Највећи број жртава пријављен је из околине града Ал маликиах, гдје је у ваздушном нападу Турске погинуло 11 људи, а још шест је рањено. Оштећена је и главна електрана која напаја струјом цијели град.

Такође, погинуло је или рањено 30 припадника курдских јединица Сиријских демократских снага, наводи ТАСС.

Команда СДФ-а је раније саопштила да је ваздушни напад изведен на центар града Ајн ал-Араб,или Кобани, који се налази 150 километара од града Алепа.

СДФ је позвао међународну заједницу да "обрати пажњу на варварске акције турских трупа и њихове посљедице по цивилно становништво".

Турско Министарство одбране саопштило је да је током ноћног ваздушног напада на сјеверу Ирака и Сирије уништено 89 циљева.

Министарство наводи да су изведени удари на мјеста размјештања Радничке партије Курдистана и јединица сиријских Курда које су забрањене у Турској. Ваздушни напад је био подржан артиљеријском ватром.

Експерти кажу да је турска прекогранична операција у сјеверном Ираку и Сирији одговор на терористички напад у Истанбулу 13. новембра, у којем је погинуло шест особа, а више од 80 повријеђено. Истражиоци за то окривљују ПКК.