latinica  ћирилица
21/11/2022 |  08:15 | Аутор: СРНА

Калинић: Српска "трн у оку" западних моћника и политичког Сарајева

Република Српска била је и остала "трн у оку" западних моћника и њима лојалног политичког Сарајева зато што је и у овим неизвјесним временима једина гаранција демократских права, слобода и равноправности Срба у оквиру БиХ, а ако то није могуће онда њиховог неприкосновеног права на самоопредјељење на основу Повеље УН, изјавио је некадашњи предсједник СДС-а Драган Калинић.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

Према његовим ријечима, због тога је императив живота и опстанка српског корпуса на овим просторима да се сачува Република Српска, да се никада не одустане од захтјева да буду враћене одузете или узурпиране изворне дејтонске надлежности и да се рехабилитује дејтонски Устав БиХ како би останак Српске у БиХ имао стварног смисла.

- Зато су и разложни позиви Милорада Додика, Жељке Цвијановић и СНСД коалиције да се и власт и опозиција, сада када су утихли постизборни покличи, окупе под заједнички кров Републике Српске. Ово су питања нашег опстанка и зато ријечима мржње, позивања на освету или наставку коалирања са онима који нас не воле овдје и у овоме тренутку не смије бити мјеста. Што би по ко зна који пут рекли - у памет се браћо Срби, тешка су и неизвјесна времена пред нама - рекао је Калинић поводом 27 година од потписивања Дејтонског спразума.

Подсјетивши на изјаву некадашњег америчког предсједника Абрахама Линколна који је прије готово 160 година рекао "држава је народ и као таква никада не смије умријети", Калинић је истакао да зато не може бити на продају.

- Свих ових 30 година изложени смо било кроз клизајућу ревизију, било кроз директни интервенционизам протектора скрнављењу изворног Дејтонског споразума са циљем да се чак и уз помоћ српских вазала девастира Република Српска и учини празном љуштуром - рекао је Калинић.

На тај начин, додао је он, обесмислиле би се све велике и племените жртве српског народа положене на пиједестал Републике Српске.

- Али, и наша лаковјерност, опортунизам, разложан или безразложан страх личне калкуције, без обзира која је политичка гарнитура била у овој земљи на власти, често су ишле на руку западним декадентним бирократама у лику високих представника и сличних да уз хорску подршку пробосанских политичких елита кад-тад дођу главе Републици Српској - оцијенио је Калинић.

Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске поручио је да се то више никада не смије поновити.

- Додик је том погледу својевремено, код покушаја да се укине полиција Српске и обједини на нивоу БиХ, направио суштински заокрет и отприлике рекао `туђе нећемо, своје не дамо` - указао је он.

Он је подсјетио да је 21. новембра далеке 1995. године, на Аранђеловданској слави код једног од најважнијих људи Републике Српске текли драматични часови у ишчекивању вијести из Дејтона.

- Јавио се Момо Крајишник и саопштио да он неће ићи на парафирање Дејтонског споразума јер смо незадовољни чињеницом да је Слободан Милошевић као главни преговарач у име српске стране препустио Алији Изетбеговићу дијелове Сарајева које су контролисали и животима платили сарајевски Срби. Прича се да је тада нашима рекао нешто као - откачите то дугме са капута - сјећа се Калинић.

Такође, додао је, Срби нису добили излаз на море код Молуната, успостављен је коридор према Горажду који је пресијецао Републику Српску, а није ријешен ни статус Брчког и неке друге ствари.

- Има нас још живих са те славе који могу посвједочити о овој ситуацији и резигнацији која је тада завладала. Чим су из Дејтона слетили у Београд, Милошевић је цијелу нашу делегацију покупио са аеродрома и спровео их у Добановце, укључујући Радована Караџића, и натјерао их да у децембру у Паризу потпишу коначни споразум. Тај задатак је обавио Никола Кољевић, тадашњи потпредсједник Српске - присјетио се Калинић.

Милошевић је, након тога, изашао пред камере и честитао Републику Српску, данас звучи иронично, уз неко образложење зашто је муслиманима учинио уступке. Остало је историја, каже он.

Данас, са ове дистанце од готово 30 година, Калинић каже да Дејтоном Срби нису добили све што је на основу фактичког стања и по правди Божијој требало да добију и да је било много разлога за незадовољство.

- Али, на другој страни, сигуран сам да без Дејтона не бисмо добили ништа, поред осталог и због издашне војне и друге логистичке помоћи Запада ситуација на терену није нам ишла у корист. Треба знати да је у суштини и тада након споразума, као сада био и остао план не само да стане рат, већ да се у годинама послије, а због незадовољства муслимана девастира Република Српска и стави под шапу унитарне, дакле муслиманске БиХ - оцијенио је Калинић.