latinica  ћирилица
21/11/2022 |  08:22 ⇒ 08:25 | Аутор: СРНА

Кузмановић: Предузети све да се Српској врате одузете надлежности

Институције Републике Српске имају апсолутно право да у складу са изворним Дејтонским споразумом предузимају све ради враћања незаконито одузетих надлежности Српске, изјавио је некадашњи предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић.
Рајко Кузмановић - Фото: РТРС
Рајко КузмановићФото: РТРС

- Иако знамо да је то тешко, предузимамо све да вратимо што је могуће више надлежности које су нам незаконито и неправилно одузете радом високих представника међународне заједнице и појединих правосудних органа у БиХ - рекао је Срни Кузмановић поводом 27 година од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Он је појаснио да је Дејтонски споразум обуставио рат и утврдио државно и друштвено уређење БиХ са два ентитета које конституишу три равноправна конститутивна народа, али да је сарајевска политичка сцена, уз подршку појединих страних фактора била незадовољна тим документом.

- С друге стране, занимљиво је да ми никада нисмо жељели да кажемо - хоћемо више. Дакле, хоћемо оно што је написано у Дејтону. А гледано у перспективи наш положај, јесте ствар науке, технике и политике коју ће одређивати историјски ток. Поновићу, жестоко смо оштећени тиме што су се високи представници и правосудни органи у БиХ понашали као законодавци, често се уплитали у уставна питања и тако мијењали многе ствари у Дејтону. То не може и ми тражимо да нам се нико не мијеша у унутрашњу политику, која је Српској дата Дејтоном - рекао је Кузмановић.

Он је истакао да се у посљедње вријеме међународни фактор више него раније умијешао у питања и односе српског и остала два конститутивна народа у БиХ.

- Међутим, Српска има снажан одговор попут упућивања својих извјештаја о стању у БиХ Савјету безбједности УН и слично. Дакле, Српска очекује да се потпуно обустави мијешање са стране и да се препусти да ентитети и конститутивни народи рјешавају унутрашње проблеме и дефинишу своје односе у БиХ. Видјећемо како ће се то развијати, али оптимиста сам без обзира што се данас питања великих сила преламају преко нас, малих - каже Кузмановић.

Он је истакао да је Дејтонски споразум међународни уговор који не може да мијења свако и својевољно.

- Уговор ове врсте се извршава и не мијења. Може да се мијења само уз општу сагласност /ентитета и конститутивних народа у БиХ/. Зато имамо Анекс четири уговора или Устав БиХ који на том плану детаљно утврђује права и обавезе - истакао је Кузмановић, који је и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону је 21. новембра прије 27 година парафиран Дејтонски мировни споразум или Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Паризу, а дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Српској.