latinica  ћирилица
21/11/2022 |  08:23 ⇒ 09:03 | Аутор: СРНА

Младић: Вратити се на изворни договор и вратити одузето Српској

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, сматра да Дејтонски споразум треба чувати, враћати се на његов изворни договор и оно што је било усаглашено, а све оно што је насилним методама одузето Републици Српској - у мирном процесу треба вратити.
Дарко Младић - Фото: РТРС
Дарко МладићФото: РТРС

- И да се коначно сви посветимо развоју, миру и раду, а не настављању ратовања другим средствима - изјавио је Младић Срни, поводом 27 година од потписивања Дејтонског споразума.

Он је оцијенио да се сада види да је, послије свих ових година, Дејтон платформа која може да донесе и мир и функционисање у БиХ на корист свих грађана БиХ, и Републике Српске и ФБиХ.

- Међутим, нажалост, под утицајем, прије свега НАТО земаља, очигледно је да се руши Дејтонски споразум од самог његовог настанка и да му није ни дата шанса да профункионише онако како је било договорено - рекао је Младић.

Младић је подсјетио је да је Дејтон, ипак, споразум који је донио мир у БиХ, који је био пун тешких компромиса за српску страну, али да је потписан у интересу мира и даљег развоја.

- Жалосно је што неке силе, које су били гаранти Дејтонског споразума, нису радиле у позитивном смислу на његовом функционисању, него су од самог старта почеле да га мијењају, криве и да га претварају у нешто што није требало да буде - рекао је Младић.

Он је указао да је, упркос свему, Дејтонски споразум остао и опстао до данас и у овом тренеутку је једина платформа на којој српска страна може да инсистира да се спроведе до краја оно што је договорено.

- И да се оно што је у међувремену одузето - врати Републици Српској, што јој припада, како би дошли до некаквог начина да БиХ функционише на добробит свих. Не видим други пут, осим да се враћамо на изворни Дејтон и да пробамо да нађемо некакав минимални консензус да сви боље живе у БиХ - истакао је Дарко Младић.

Пуних 27 година данас се навршило од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. 

Повезане вијести:

27 година Дејтонског споразума