latinica  ћирилица
21/11/2022 |  09:40 ⇒ 09:44 | Аутор: sputniknews.com

Предсједник Руске думе о снимку стријељања руских војника: Зеленском треба судити

Кијевски режим заслужује најсуровију казну за своја звјерства, а украјинском предсједнику Володимиру Зеленском треба судити, изјавио је предсједник Државне думе Русије Вјачеслав Володин коментаришући видео-снимак на којем је приказано стријељање руских војника.
Вјечеслав Володин (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустација) -
Вјечеслав Володин (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустација)

- Тако се понашају фашисти. Кијевски режим заслужује најсуровију казну за своја звјерства. Шефови европских држава до данас нису осудили те злочине - написао је Володин на Телеграм каналу.

Према његовим ријечима, такво исто ћутање тридесетих година прошлог вијека довело је до стварања фашистичке државе и Другог свјетског рата.

- Земље које сарађују с кијевским режимом треба да схвате да подржавају нацистичку државу, садисте којима су руке у крви до лаката. Зеленском треба судити. Он треба да се појави пред трибуналом - рекао је Володин.

Министарство одбране Русије је раније саопштило да је украјинска војска намјерно убила 10 заробљених руских војника.

Видео снимак на којем украјински војници стријељају руске војнике који су се предали и леже на земљи појавио се у петак на интернету.

Према информацијама предсједника Суда за људска права Валерија Фадејева, злочин се догодио у Макејевки.

Он је додао да ће Суд за људска права видео снимак упутити управи врховног комесара Уједињених нација за људска права, ОЕБС-у, Савјету Европе, организацији Амнести интернешенел, Међународном комитету Црвеног крста и другим организацијама.

Истражни комитет Русије покренуо је истрагу о том злочину.