latinica  ћирилица
21/11/2022 |  10:57 ⇒ 11:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Два могућа исхода у Бриселу - разум или немири

Два су могућа исхода данашњих састанака у Бриселу, један да ипак, превлада здрав разум, а други да дође до инцидената, изјавио је министар спољних полова Ивица Дачић, који се нада да ће међународна заједница извршити притисак на Приштину.
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић) -
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић)

- Јасно је ко може да иницира такве врсте инцидената и адреса за притиске је потпуно јасна. Да ли неко жели да се ти притисци усмјере ка Приштини или не, то међународна заједница мора сама са собом да рашчисти - рекао је Дачић за Тањуг.

Изразио је наду да ће међународна заједница извршити притисак на Приштину да не спроводи репресивне мјере над српским народом, јер то, упозорио је, може довести до озбиљног нарушавања не само јавног реда и мира, него и регионалног мира и стабилности.

Дачић каже и да је састанак у Бриселу на који се позива предсједник Србије, у оваквој ситуацији, потпуно непотребан, односно, ако је неко желио да направи притисак и спријечи инциденте на КиМ, било је довољно да се само позове премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, с обзиром да је он страна која прави проблеме.

- Србија никада није одбијала дијалог и увијек ћемо учествовати у свему томе. Ми се овдје боримо да се примјењује Бриселски споразум за разлику од Куртија који, не само да не жели да се примјењује Бриселски споразум, него жели да се једностраним актима што више ситуација на терену искомпликује - рекао је Дачић.

Нагласио је да је план Куртија да албанска страна зауме сјевер КиМ, односно, да цијели суверенитет, за који сматрају да је довољан за проглашење државе, прошире и на сјевер, имајући у виду да то до сада није био случај.

Истакао је да управо због таквог става Приштине српски народ не схвата олако то што се дешава око таблица и оцијенио да је то још један од покушаја албанске стране да се на перфидан начин Срби натјерају да признају тзв. Косово.

Подсјетио је да албанска страна тјера српске полицајце да примјењују казне према сопственом народу, због чега је, додаје, и дошло до одлуке да Срби изађу из институција док се не повуче таква одлука, односно док се не крене у формирање заједнице српских општина како је предвиђено Бриселским споразумом.

Поручио је да Срби неће дозволити да буду жртве толератног односа међународне заједнице према, како је рекао, нечувеном понашању Куртија који гази не само потпис Приштине, него и потпис ЕУ.

Сматра да је Курти до сада показао да за њега не постоји ни ЕУ, ни Бриселски споразум, а ни западне велике силе, већ да га интересује само независност Косова по сваку цијену.

- Највише људи желе оно што немају и за мене је такво понашање психолошки потпуно разумљиво. Далеко су они од тога, они не могу да добију више од 83 од 193 гласа у Генералној скупштини Уједињених нација - закључио је Дачић.