latinica  ћирилица
21/11/2022 |  11:31 ⇒ 11:33 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ: Русија позива све земље да утичу на Украјину да прекине гранатирање Запорошке нуклеарке

Русија позива све земље да утичу на Украјину да престане са гранатирањем Запорошке нуклеарне електране, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Украјинско гранатирање Запорошке нуклеарне електране не може, а да не изазове нашу забринутост, а требало би да изазове изузетну забринутост ИАЕА - рекао је Песков.

Он је додао да Москва у том погледу види изузетну забринутост Међународне агенције за атомску енергију.

- Позивамо све земље свијета да искористе свој утицај како би украјинске оружане снаге престале да то раде - нагласио је Песков.

Он је позвао на објективност приликом разматрања теме гранатирања Запорошке нуклеарке.

- Ако се изговори фраза: "Забиљежена су бројна гранатирања" – и даље морате бити објективни и конструктивни, треба да завршите фразу – "гранатирање територије станице од стране украјинских оружаних снага" - објаснио је Песков.

Министарство одбране Русије саопштио је раније да су Оружане снаге Украјине након двомјесечне паузе наставиле са гранатирањем Запорошке нуклеарке.

Само 19-20. новембра су на станицу испалиле најмање 25 граната, од којих је једна погодила кров специјалног објекта број 2, гдје се чува нуклеарно гориво.

Артиљеријске снаге сузбијене су узвратном ватром руских снага, а радијациони фон у рејону станице је нормалан.

Песков је додао и да смјена власти у Украјини није међу циљевима руске специјалне операције у тој земљи.

- Русија тежи да постигне своје циљеве у специјалној војној операцији. Постизање тих циљева је могуће на разне начине и у разним форматима - рекао је Песков.

На конкретно питање да ли је један од циљева специјалне војне операције да се смијени власт у Украјини Песков је одговорио: "Не, предсједник је већ о томе говорио".

Коментаришући информације да су украјинске снаге стријељале 10 руских ратних заробљеника, Песков је истакао да ће се Русија сама бавити потрагом за убицама заробљених руских војника, као и да они морају бити пронађени и кажњени.

Снимак на којем се види како украјински војници стријељају Русе који су се предали и леже на земљи појавио се на интернету у петак.

Према ријечима предсједника руског Савјета за људска права Валерија Фадејева, злочин се догодио у Макејевки.