latinica  ћирилица
21/11/2022 |  11:35 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Регионалне криминалне мреже кључне на европском тржишту дроге

Криминалне мреже западног Балкана постале су кључни актери на регионалном и европском тржишту за кријумчарење дроге, наводи се у најновијем извјештају Европског центра за праћење дрога и зависности о дрогама.
Дрога - Фото: РТРС
ДрогаФото: РТРС

Доступни подаци показују да се чини да је укупна употреба дрога у региону нижа него у сусједној ЕУ, иако се могу уочити значајне разлике у обрасцима употребе између земаља региона.

У извјештају под називом "Здравствене и безбједносне пријетње у вези са дрогама на Западном Балкану" на највишем нивоу су анализирана тржишта за кријумчарење наркотика, њихови покретачи, помагачи и посљедице, а понуђен је и општи преглед политике и закона о дрогама, употребе дрога, штете и одговора.

Налази су засновани на подацима које је Центар прикупио путем структуралних упитника и допуњени су информацијама из студија, фокусних група и научне литературе.

Центар наводи да се чини да су информације у вези са дрогама генерално релативно ограничене у региону, иако се то у одређеној мјери разликује између земаља региона.

Директор Центра Алексис Гусдил позвао је партнере из региона да интензивирају напоре са циљем прилагођавања система за информисање о дрогама стандардима ЕУ.

- Радујемо се даљој сарадњи у будућности и наставићемо да их у овом подручју подржавамо на њиховом путу ка учлањењу у ЕУ - навео је Гусдил у извјештају.

У извјештају се истиче да је потребно боље праћење штете повезане са употребом опијата и кокаина у региону.

Према тексту извјештаја, службе за смањивање штете раде у свим земљама западног Балкана, али се чини да је генерално недовољно спровођење интервенција, те да оне углавном зависе од међународних података.

У извјештају се напомиње да су криминалне мреже из региона постале кључне на европском тржишту прије свега због географског положаја западног Балкана, који се налази на раскрсници бројних важних рута за кријумчарење дроге.

Центар наводи и то да су поједине криминалне мреже усвојиле нови модел пословања који подразумијева укљученост у производњу канабиса у ЕУ, те да је примијећено њихово присуство у бројним земљама Уније, у којима најчешће учествују у производњи у затвореном.

У тексту се додаје да велику пријетњу представља насиље повезано са борбом око тржишта и контроле кријумчарских рута, те да је примијетан велики број самоубистава у ЕУ и другим дијеловима свијета који је повезан са криминалним мрежама западног Балкана умијешаним у трговину дрогом, нарочито када се ради о кријумчарењу кокаина.