latinica  ћирилица
21/11/2022 |  11:38 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

ЕУ додјељује 600.000 КМ за унапређење заштите на раду у пољопривреди

За сектор пољопривреде у БиХ данас је, у оквиру пројекта "ЕУ за бизнис опоравак", објављен јавни позив вриједан 600.000 КМ за додјелу бесповратних средстава за унапређење заштите на раду, саопштено је из Развојног програма Уједињених нација.
Пољопривредник - Фото: Screenshot
ПољопривредникФото: Screenshot

ЕУ ће омогућити учешће пословних субјеката у програму едукације, техничке и финансијске подршке у вези са заштитом и безбједношћу на раду, укључујући и ковид мјере.

Пријавити се могу занатлије, предузетници, задруге, микро, мала и средња предузећа која су регистрована најкасније годину дана прије објаве овог позива и баве се примарном пољопривредном производњом или прерадом пољопривредних производа и сировина.

Одабрана предузећа добиће бесплатно учешће у едукацији о законским аспектима и значају примјене мјера заштите и безбједности на раду.

Након едукације, предузећа ће бити квалификована за финансијску подршку инвестицијама од 10.000 до 30.000 КМ, која ће бити усмјерена на реализацију препоручених мјера за унапређење заштите и безбједности на раду.

За сваки пројекат подносилац пријаве мора обезбиједити властито суфинансирање од минимално 15 одсто укупног износа прихватљивих трошкова предложене инвестиције.

Техничка подршка биће пружена у складу са индивидуалним потребама предузећа.

У саопштењу се наводи да је циљ подршка модернизаци пољопривредно-прехрамбеног сектора и побољшању руралне економије, те обезбиједити опстанак микро, малих и средњих предузећа у важним привредним секторима БиХ како би се смањили негативни учинци изазвани пандемијом вируса корона.

Јавни позив са пратећом документацијом доступан је на веб-страници еу4бусинесс.ба.

Сви заинтересовани пријаве са потребном документацијом требају доставити посредством онлајн платформе јавнипозив.ундп.ба од 28. новембра до 23. децембра.

Пројекат "ЕУ за бизнис опоравак" финансирају ЕУ и Њемачка, а реализује УНДП у БиХ у партнерству са Њемачким друштвом за међународну сарадњу и Међународном организацијом рада.