latinica  ћирилица
21/11/2022 |  12:02 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

Кошарац: Српска води одговорну политику развоја енергетских пројеката

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је Срни да институције Републике Српске воде одговорну политику подстицања и развоја енергетских пројеката, посебно у области зелене енергије, дајући јасан и конкретан допринос заштити животне средине.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Захваљујући таквом односу, Република Српска данас је добро и пожељно мјесто за инвестирање. Званичне политике надлежних институција у Реублици Српској иду у корак са глобалним трендовима и стварају услове за привлачење озбиљних инвеститиција у производњу електричне енергије из обновљивих извора - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, од изузетног је значаја да се у јавности промовишу политике чији је циљ повећање удјела зелене енергије у укупној производњи електричне енергије.

Он каже да ће догађаји који афирмишу такве политике и развојне шансе у Републици Српској увијек имати подршку Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, што ће бити случај и уколико такве иницијативе буду дошле од надлежних институција из Федерације БиХ.

- Као примјере добре праксе, издвојићу Самит енергетике у Требињу, али и предстојећи Солар Балкан самит који ће у фебруару наредне године бити одржан у Бањалуци. Енергетски самити одлична су прилика да се разговара о кључним питањима из енергетске будућности, процедурама и позитивним законским прописима, те да се на адекватан начин артикулишу потребе пословне заједнице - навео је Кошарац.

Он је истакао да Влада Републике Српске, ресорно министарство и "Електропривреда Републике Српске" кроз подршку самитима у Требињу и Бањалуци доказују своје опредјељење да процесе у енергетском сектору учине кредибилним, транспарентним и отвореним за стручну и ширу јавност.

- Основни циљ је да у будућности обезбиједимо што већу количину енергије за наше грађане и привреду, те да омогућимо бољи спољнотрговински промет енергентима у корист домаћих произвођача - навео је Кошарац.

Он је напоменуо да је у вријеме глобалне кризе обезбјеђивање довољних количина хране и енергената кључно питање организованих држава и друштава.

- Република Српска показује пуну одговорност у том смислу, што најбоље потврђују бројни стратешки пројекти који имају кључну улогу за дугорочну енергетску стабилност. То се првенствено односи на нову гасну источну интерконекцију и изградњу хидроелектране Бук Бијела - нагласио је Кошарац.

Он је поновио став да су потпуно неприхватљиви покушаји федералних политичких структура да, вођени политичким предрасудама, опструишу реализацију поменутих пројеката у Републици Српској.