latinica  ћирилица
21/11/2022 |  12:19 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

Амбасада Русије: Укинути протекторат и пренијети власт на народе у БиХ

Амбасада Русије у БиХ саопштила је да се чврсто залаже за хитан пренос потпуне власти на народе у БиХ и укидање, како су навели, погрдног спољног протектората у облику Канцеларије високог представника.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

Изражавају увјерење да су грађани заслужили шансу да самостално одређују своју судбину кроз дијалог, заснован на узајамном поштовању, компромису и консензусу.

Руска Амбасада наводи да је прије 27 година парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ, чиме је окончан трагични оружани сукоб и да је овај документ не само донио дуго очекивани мир, већ је поставио чврсту основу за нормално функционисање БиХ.

Русија је гарант Мировног споразума и залаже се за стриктно поштовање темељних начела равноправности три конститутивна народа и два ентитета са широким уставним овлаштењима од којих је састављена БиХ.

Такође, из Амбасаде изражавају увјерење да стални покушаји спољних играча да, како су навели, у властите себичне геополитичке сврхе ревидирају ове непокољебљиве темеље модерне БиХ могу имати бесповратне и опасне посљедице.