latinica  ћирилица
21/11/2022 |  12:32 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Нижњи Новгород: Јавна дискусија о руско - српском дијалогу

На државном Лингвистичком универзитету у Нижњем Новгороду у организацији центра за Балканска истраживања из Нижњег Новгорода, одржана је јавна дискусија на тему "Руско-српски дијалог у условима глобалне нестабилности".
Нижњи Новгород: Јавна дискусија о руско - српском дијалогу (Фото: Уступљена фотографија) -
Нижњи Новгород: Јавна дискусија о руско - српском дијалогу (Фото: Уступљена фотографија)

На скупу су учествовали представници друштвено- политичког и академског живота Нижегородске регије, са којом од 2019. године Влада Републике Српске има потписан Споразум о сарадњи и јачању партнерских односа.

На скупу је присуствовао и предсједник Императорског православног палестинског друштва, Одјељење Република Српска - свештеник Миладин Митровић, који је истакао да је одржавање ове дискусије изузетно важан и значајан догађај кроз који је шира јавност у Русији била упозната са свим изазовима и притисцима са којима се данас сусреће политичко руководство Републике Српске.

- Притисци мађународне заједнице на Републику Српску и стални покушаји дестабилизације политичке ситуације нису ништа друго него срамни инструменти кроз које се агресивно покушава одвајање Републике Српске од Руске Федерације - рекао је Митровић.

Он истиче да се у раду ове конференције дискусијом аналитке и предлагањем конкретних пројеката дошло до врло важних закључака који ће несумњиво бити продуктивни у борби да се минимализује негативни политички утицај Европске уније, како према Републици Српској, тако и према Руској Федерацији.

Излагачи на скупу сагласни су да очување плодотвроне сарадње између наших народа, прије свега политичко - економска а и културно- духовна,  треба да и даље остану приоритетни задатак у спољашњој политици Русије и њених геополитичких интереса.

- Грубо нарушавајући све норме међународног права и дипломатског кодекса, колективни Запад данас активно реализује политику "демонизације" Русије, а уз то демонизује и све друге земље које желе да се Русијом сачувају партнерске односе као што је то случај и са Републиком Српском - истакла је декан Факултета за међународне односе Светлана Анатолијевна Колобова и додала да је због тога важно да се и у Републици Српској очува политичка стабилност и јединство, што је предуслов очувања идентитета и опстанка.