latinica  ћирилица
21/11/2022 |  13:38 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Дан ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату (ВИДЕО)

Улазак српске војске у Бањалуку давне 1918. представља један од најзначајнијих датума историје града.
Дан уласка српске војске у Бањалуку-обиљежавање - Фото: РТРС
Дан уласка српске војске у Бањалуку-обиљежавањеФото: РТРС

Поводом годишњице Дана ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату вијенац на Спомен - обиљежје жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија положили су градоначелник Драшко Станивуковић и генерални конзул Републике Србије Милош Вујић.

Мили Вукмировићу Први и Други свјетски рат одузели су дјетињство и породицу. Ипак, грчевито чува своје претке од заборава. Каже, сјећање на оца сачувао је кроз многобројне приче малобројних који су преживјели.

- Један од комшија је преживио. Мој стриц и многи други страдали су на Козари. Причао ми је Лазар Станић како је све било, какве су све муке биле тамо. Били су на Бјеласици, били су у Македонији на служби, тамо има село Смоларево, Бањско.. Волио сам да ми прича о томе како је било, јер немам од оца ни слике - прича Миле.

Цијела Крајина дочекала је прву слободу након вишевјековног ропства, каже Небојша Куштриновић, предсједник Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова.

- Морамо знати да је заборав убијање истине. Управо ово свето мјесто, гдје леже жртве велиздајничког процеса, опомиње нас да не смијемо да заборавимо гдје смо, ко смо и шта смо - додаје Куштриновић.

Српски народ вијековима бори се за оно највриједније - слободу.

- Да у Првом или Другом свјетском рату, па и у последњем одбрамбено-ослободилачком рату, нисмо имали најбоље међу нама, да смо на сваком ланцу борбе и изазова посустали, данас не бисмо били или своји на своме - истакао је градобачекник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Дан ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату од 2019. године и званично се обиљежава као празник града.

У Првом свјетском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба.