latinica  ћирилица
21/11/2022 |  18:25 ⇒ 22/11/2022 | 11:07 | Аутор: РТРС

Додик позвао представнике свих парламентарних странака на консултације (ВИДЕО)

Серија састанака о формирању Владе Републике Српске, требало би да почне сутра у Кабинету предсједника Републике. Милорад Додик је на консултације позвао представнике свих парламентарних политичких партија.
Палата Републике - Фото: РТРС
Палата РепубликеФото: РТРС

Важно је да током формирања Владе, све партије изнесу став о питањима кључним за Републику Српску, нагласио је Додик.

Каже и да очекује да ће и друге политичке партије у Српској прихватити приједлог СНСД-а да они који обављају двије функције једну плату усмјере у хуманитарне сврхе.

Сутра би у Палати предсједника требало да почну преговори о формирању Владе Републике Српске. Позив је предсједник Српске Милорад Додик упутио свим партијама које имају посланике у Народној скупштини. Јер, каже, да жели да чује мишљење свих о политичким и питањима важним за Српску.

- Све парламентарне партије су позване. Које дођу ја ћу их примити и разговарати са њима. Видјећу шта су њихова гледања. За оне који не дођу и њима хвала, бар нећу морати да проводим неугодно вријеме са другима - рекао је Додик.

Извјесно је да ће странке коалиције окупљене око СНСД-а присуствовати састанку и подржати приједлог да Радован Вишковић буде мандатар за састав нове Владе. Иако слиједи серија састанака, већ се говори о министарским позицијама. По два министарства очекују Демос и НПС. Уз коалиционе странке, присуство састанку потврдили су СПС и ДНС.

- Очекујемо од предсједника Додика да предочи како види Републику Српску у наредне четири године и како превазићи проблеме који се налазе пред нама, с обзиром на међународне околности и све потешкоће које постоје на нивоу БиХ - навео је предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

Буде ли се држала ранијег става, опозиција сутра неће на састанак у Палату. Из СДС, ПДП и Листе за правду и ред раније су, и прије него што је Додик упутио позив на консултације, рекли да не желе на преговоре са Додиком. За предсједника Народне скупштине и Уједињене Српске, Ненада Стевандића, они који не дођу на састанак поткопавају суверенитет Српске.

- Уколико то избјегавате, поткопавате не лични дигнитет господина Додика него суверенитет Републике Српске, за који се сви заједно залажемо - рекао је Стевандић.

Коментаришући приједлог СНСД-а да се укину дупле функције, лидер странке, Милорад Додик појаснио је да функционери могу задржати двије функције али не могу примати више од једне плате. Ако се не одрекну једне функције, обавезни су истиче Додик, да једну плату дају у хуманитарне сврхе.

- Рецимо, добиће се рачун Дома Рада Врањешевић и све накнаде ће ићи тамо или неко друго мјесто. У сваком случају, очекујем да ће и друге партије тако урадити. Неће се моћи десити да неко буде посланик и члан Управног одбора и да прима као посланик накнаду - рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, нова структура власти у Српској тражиће и ново законско рјешење за "бијели хљеб", односно привилегију коју на захтјев добијају одлазећи посланици, да пуну посланичку накнаду добијају још шест мјесеци.