latinica  ћирилица
21/11/2022 |  18:40 ⇒ 22/11/2022 | 11:09 | Аутор: СРНА

Стано: Вучић прихватио приједлог, Курти није

ЕУ данас је у разговорима са представницима Београда и Приштине изнијела приједлог који је предсједник Србије Александар Вучић прихватио, а премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није, рекао је портпарол ЕУ Петер Стано, те оцијенио да је у питању непоштовање међународних обавеза, што се посебно односи на Приштину.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Стано је на Твитеру написао да оба саговорника сносе пуну одговорност за несупјех данашњих преговора и за било какву ескалацију и насиље до којих би могло да дође на терену.

Стано је најавио да ће обавијестити државе чланице, министре спољних послова и партнере ЕУ о неконструктивном понашању страна и потпуном непоштовању својих међународних законских обавеза, а то се, нагласио је, посебно односи на Приштину.

- Ово шаље веома негативан политички сигнал - написао је Стано.

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ рекао је да је ЕУ предала приједлог који је могао да спријечи ризик ескалације, који је Вучић прихватио, али није и Курти.

Он је истакао да од приштинске стране очекује да одмах суспеднује даље кораке у вези са пререгистрацијом возила на сјеверу Косова, а од Србије да суспендује издавање нових таблица КМ.

- То је био и приједлог рјешења, али пошто није усвојен, апелујем да се примијени, јер нам то даје вријеме за проналажење одрживог рјешења за ово питање у контексту нормализације односа - поручио је Борељ.

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти рекао је да за Приштину није прихватљив приједлог ЕУ да самопроглашено Косово не изриче казне за нелегалне регистарске таблице, да настави са укорима и да Србија више не издаје таблице са акронимима градова на Косову и Метохији.

Он је додао да за Приштину то није прихватљиво све док се не постигне договор да се хитно обавежу све стране на коначни договор за пуну нормализацију односа.

Курти је навео да је Борељ "одустао од 23. марта 2023. године, датума који је био договорен као коначан за нормализацију односа Косова и Србије", пренијели су медији на албанском језику у Приштини.

Према јучерашњој одлуци Куртијевог кабинета, од поноћи ће косовска полиција изрицати казнене мјере, 150 евра, возачима који управљају возилима са ознакама градова са Косова и Метохије које издају одјељења МУП-а Србије измјештена из јужне српске покрајине.

Предсједник Србије Александар Вучић обратиће се јавности вечерас у 19.00 часова, из зграде Генералног секретаријата предсједника Републике, најавила је Вучићева прес служба.