latinica  ћирилица
21/11/2022 |  19:37 ⇒ 22/11/2022 | 11:06 | Аутор: РТС

Вучић: Моја молба Србима са КиМ, покушајмо да сачувамо мир (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић, у обраћању јавности након неуспјеха преговора у Бриселу, поручио је Србима са КиМ да је важно да се сачува мир.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Тара Радовановић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Тара Радовановић)

- Ако протестују, да протестују мирно и демократски, да дамо све од себе да сачувамо мир - истакао је Вучић.

Вучић је рекао да постоји огроман бијес код српског становништва на сјеверу КиМ.

- Моја молба ће њима да буде врло јасна: да покушамо да сачувамо мир. Знам да велики број људи ни не интересује ово о чему ја говорим у Србији и тога морају да буду свјесни наши људи са КиМ. Ми морамо да покушамо да покажемо да ниједног секунда нисмо жељели сукобе. Не да користимо туђу дрскост и бахатост и ароганцију, већ да избјегавамо сукобе до крајњих граница. Да ако протестују, да протестују мирно и демократски, да дамо све од себе да сачувамо мир и што се нас тиче Србија ће поштовати захтјев Жозепа Бореља, а као што видите, јасно је да Приштина неће поштовати - рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је поносан што је делегације Београда дошла у Брисел са јасном и недвосмисленом намјером да разговара и да се договора и да пристаје на компромисе и да "не тражи длаку у јајету" и да готово по сваку цијену покушамо да сачувамо мир, животе људи и стабилност цијелог региона.

- Ми смо се понашали одговорно, рационално зато што сматрамо да нема те мајке која би вољела да јој се дијете у ковчегу враћа, ни сестре, ни супруге, ни дијетета. Сматрали смо да је стаховито важно да дамо све од себе да прихватамо компромисна рјешења ма како били критикован, јер то за нас није лоша ријеч, већ нешто што је важно - навео је Вучић.

Истакао је да су дали све од себе и у више наврата прихватали нове захтјеве.

- Ја сам у једом тренутку рекао Борељу и Лајчаку нема ништа од овога, схватио сам да ће вријеме да пролази и да ће се појављивати нови захтјеви, а да албанска страна неће никакво компромислно рјешење и одлагање малтеретирања Срба које је засновано не на дијалогу или правној норми, него једностаној полтичкој акцији које је врх приштинског руководства предузео - нагласио је Вучић.

Поручио је да је у више наврата рекао да Србија нема проблем са КС таблицама, и спремна је да их прихвати.

- Не морамо да имамо КМ довољно је да имамо статусно неутралне КС таблице, али да на је то друга страна бурно реаговала говорећи да је Унмик давна прошлост Косова - рекао је Вучић.

Поручио је да није био проблем да се говори о дијалогу ни по приједлогу ЕУ, али да знају шта је за Србију црвена линија по питању УН.

- Али оно што морамо да урадимо – морамо да имплементирамо оно што је већ договорено и што се налази у правном промету - рекао је Вучић.

Поручио је да "они заборављају да је Заједница српских општина продукт Бриселског споразума и нема везе са новим плановима и идејама".

- То што су потписале двије стране, у овом случају Дачић и Тачи, али оно што је најважнје ту је трећи потпис ЕУ. Па како да вам вјерујемо за било шта у будућности ако нисмо у стању да поштујемо оно што је потписано у прошлости - нагласио је Вучић.

Вучић је навео да није случајно што је вечерас све што постоји од тзв. специјалне полиције у Приштини послато на четири различите дестинације.

- Свуда су послали своје специјалне јединице, Белведере су напунили до врха, ваљда треба неко да се уплаши - поручио је Вучић.

И високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ потврдио је да послије много сати разговора Београд и Приштина данас нису дошли до договора. Навео је да је ЕУ предала приједлог који је могао да спријечи ризик ескалације, који је Вучић прихватио, али није и Курти.