latinica  ћирилица
21/11/2022 |  20:20 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Столтенберг: Ескалација се мора избјећи

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да се ескалација на Косову и Метохији мора избјећи и да НАТО/Кфор остаје на опрезу.
Јенс Столтенберг (Фото: EPA/OLIVIER HOSLET) -
Јенс Столтенберг (Фото: EPA/OLIVIER HOSLET)

Столтенберг је навео да је разговарао са високим представником ЕУ за спољну политику Жозепом Борељом и да су разочарани што није ријешен спор у вези са регистарским таблицама.

- Сада је вријеме за одговорност и прагматична решења. Ескалација се мора избећи. НАТО/Кфор остаје на опрезу - написао је Столтенберг на Твитеру.

ЕУ данас је у разговорима са представницима Београда и Приштине изнијела приједлог који је предсједник Србије Александар Вучић прихватио, а премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није, рекао је портпарол ЕУ Петер Стано, те оцијенио да је у питању непоштовање међународних обавеза, што се посебно односи на Приштину.

Борељ је рекао да је ЕУ предала приједлог који је могао да спријечи ризик ескалације, који је Вучић прихватио, али није и Курти.

Он је истакао да од приштинске стране очекује да одмах суспеднује даље кораке у вези са пререгистрацијом возила на сјеверу Косова, а од Србије да суспендује издавање нових таблица КМ