latinica  ћирилица
22/11/2022 |  08:35 ⇒ 08:45 | Аутор: РТС

Петковић: Међународна заједница разумjела Вучићеву молбу

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекao je за РТС да је добро што је међународна заједница разумјела молбу да Запад уложи притисак на Приштину како би се застало са сулудим одлукама Куртима.
Петар Петковић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Петар Петковић (Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Петковић каже да је предсједник Србије Александар Вучић више од седам сати разговарао јуче у Бриселу.

- Видело се да Курти не жели да се договара, да њега не интересује да сачувамо мир и стабилност - рекао је Петковић.

Према његовим ријечима, Вучић се борио да сачува мир, да не дозволи да ниједна мајка не буде завијена у црно.

- Курти жели да проузрокује нову кризу. Ситуација је била напета, Вучић је био спреман за компромисна рјешење, дијалог служи да се нађемо на пола пута - навео је Петковић.

Све вријеме је Курти инсистирао да њега интересује пуна нормализација односа, која има међусобно признање као центар договора, то су његове жеље. То није ни на једном дневном реду, каже директор Канцеларије за КиМ.

- Прихватили смо више приједлога и компромиса. Курти каже да за њега не важи Резолуција 1244. Били смо спремни да прихватимо приједлог и не издајемо нове таблице а да Приштина суспендује своју одлуку - напоменуо је Петковић.

Нагласио је да Курти инсистира нешто што није међународно право.

- Желио је да искористи дијалог да би показао да не жели ни о једном појединачном питању да се договара, већ жели да разговара о међусобном признању и да питање ЗСО не жели да спроведе, што је обавеза Приштине - каже Петковић и додаје да Србија не прихвата да Косово постане члан УН.