latinica  ћирилица
22/11/2022 |  12:38 ⇒ 12:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Ракић: Желимо само мир и да се договорено спроведе

Предсједник Српске листе Горан Ракић поручио је данас да Срби на КиМ желе само мир, моле Приштину да не употребљава силу према нашем народу, и само траже да се поштује договорено, а то је Заједница српских општина, уз констатацију да у Бриселу није постигнут никакав договор по питању таблица, и да је за то изричито одговорна Приштина.
Горан Ракић - Фото: РТРС
Горан РакићФото: РТРС

- Заједница српских општина је плод договора и ми, Срби са КиМ, само то тражимо, да се потписани споразуми спроведу, како је договорено. Желимо да живимо мирно и своји на своме, и не само ми са сјевера КиМ, него и наша браћа са југа, од Лепосавића до Штрпца. Сви желе само мир, да буду своји на своме и да остану на својим огњиштима - рекао је Ракић, на ванредној прес конференцији.

Након ноћашњих разговора са предсједником Србије Александром Вучићем, Ракић је рекао да иако су уморни, послије цијеле ноћи, када су видјели колика је забринутост предсједника Вучића, али и његова посвећеност да ријеши кризу коју је изазвала Приштина, Србима на КиМ, каже, ништа није тешко.

- У Бриселу није постигнут никакав споразум, и за то је изричито одговорна Приштина. А, то сте могли да чујете и од међународних представника, прије свега од Жозепа Бореља, а вјерујем и да ће остали представници међународне заједнице то исто да кажу, а не као што често знају да позивају обје стране на суздржаност - рекао је Ракић.

Овога пута је, каже, свима све јасно.

- Ми, Срби са КиМ, као и предсједник Александар Вучић желимо само мир, мир и мир и молимо Приштину да не употребљава силу против нашег народа - рекао је он.

Указао је и да је очигледно да никоме не одговара да се прича о Заједници српских општина, која је плод Брислеског споразума.

- Заједница српских општина је плод договора и ми, Срби са КиМ, само то тражимо, да се потписани споразуми спроведу, како је договорено. Желимо да живимо мирно и своји на своме, и не само ми са сјевера КиМ, него и наша браћа са југа, од Лепосавића до Штрпца. Сви желе само мир, да буду своји на своме и да остану на својим огњиштима - рекао је Ракић.

Ракић је подсјетио да су три ствари капи које су прелиле часу.

- Прво смјена Ненада Ђурића, једнострана, односно противправна одлука да се пониште наше регистарске таблице и треће одбијање формирања ЗСО, на шта чекамо већ 10 година - подвукао је он.

Истакао је да то није све и да је дугачак списак дијела Приштине у циљу протјеривања Срба.

- Са нама је и Иван Тодосијевић којег су осудили због изговорене ријечи. Замислите ту њихову демократију у којој осуђују човјека због изговорене ријечи. Поред тога припадници специјалних јединица хапсе нашу браћу и сестре. То не можемо да трпимо. Забранили су вакцинацију, изборе, референдум, не знам докле да набрајам. Пуцали су на Срећка Софронијевића, Драгици Гашић не дозвољавају да купи хљеб у 21.вијеку. Претукли су Немању Митровића, на кућу Зорана Трајковића бацили Молотовљев коктел - рекао је он.

Ракић је казао да је безброј напада усмјерено не само на те људе, већ представљају поруку свим Србима да нису добродошли, да нас не желе, а повратницима да нису добродошли на својим огњиштима, да виде шта их чека и само ако помисле да дођу на своје имање.

- Ми немамо куд, ми смо свој на своме и надам се да нећемо морати да се бранимо. Али народу је терора и тортуре коју врши Приштина, доста - објаснио је он.

Ракић је казао да га свакога дана народ пита "зашто да плаћамо Куртијев харач и зулум" и кажу "нисмо ни Турцима, па нећемо ни њему".