latinica  ћирилица
22/11/2022 |  12:51 ⇒ 14:32 | Аутор: sputniknews.com

Боцан-Харченко упозорава: Запад намјерно оставља "вакуум" на КиМ – то је пут који води ка сукобу

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко саопштио је да Запад намјерно оставља "безбједносни вакуум" на Косову и Метохији да би га попуниле снаге косовско-албанске специјалне полиције и упозорио да је то пут који води ка сукобу.
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Саопштење руског амбасадора у Београду преносимо у цијелости:

- Косовски "премијер" Курти је још једном одбио приједлоге Европске уније о стабилизацији ситуације на сјеверу Косова, која је на ивици сукоба. Предсједник Србије Александар Вучић је још једном показао конструктивно опредјељење. Нећу се чудити ако Запад, без обзира на то, настави да понавља тезу о обостраној одговорности Београда и Приштине за повећање тензија. Скроз лажна порука.

Наравно да је "безбједносни вакуум", о којем говори високи представник ЕУ за спољне послове и безбједност Жозеп Борељ, опасан. Ту нема никакве расправе. Међутим, није могуће разумјети зашто шеф евродипломатије сматра да ни Еулекс, нити Кфор не могу да га попуне да би се избјегла криза. Управо то спада у надлежност тих међународних присустава. Сматрам да би вриједило да се Борељ упозна са њиховим мандатима.

Чини се да Запад намјерно оставља "безбједносни вакуум" да би га попуниле снаге косовско-албанске специјалне полиције.

- Упозоравамо: то је пут који води ка сукобу - саопштио је Боцан-Харченко.

Подсјећања ради, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти јуче је у Бриселу одбио приједлог ЕУ за деескалацију ситуације на КиМ, а током ноћи Приштина је на захтјев Америке одложила за 48 сати одлуку о кажњавању оних који нису извршили пререгистрацију возила са српских на таблице РКС.