latinica  ћирилица
22/11/2022 |  13:09 ⇒ 17:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Прва сензација на Мундијалу; Саудијска Арабија побиједила Аргентину

Фудбалери Саудијске Арабије савладали су двоструког свјетског првака Аргентину са 2:1 (0:1) у првом мечу Групе Ц Свјетског првенства у Катару.
Аргентина - Саудијска Арабија (Фото: EPA-EFE/Noushad Thekkayil) -
Аргентина - Саудијска Арабија (Фото: EPA-EFE/Noushad Thekkayil)

Иако су повели голом Леа Месија у 10. минуту, ратоборни Арабијци су за само пет минута на почетку другог дијела успјели да преокрену резултат и да славе у првом мечу Групе Ц.

"Гаучоси", предвођени једним од најбољих фудбалера планете свих времена – Месијем, очекивало су офанзивно кренули, а као плод такве игре, услиједио је и рани гол из пенала.

Леандро Паредес је био повучен приликом корнера и главни судија је добио сигнал из ВАР собе да погледа да ли је било елемената за најстрожију казну.

Винчић је без много оклијевања показао на бијелу тачку, а хладнокрван приликом реализације био је ас Пари Сен Жермена. Услиједио је велики број напада Аргентине ка голу Арабије и чак три поништена гола.

Прво је Меси ухваћен у офсајд замци, а касније и Лаутаро Мартинез и то у два наврата. Минималном предношћу селекције из Јужне Америке се отишло на 15-минутни одмор, да би у наставку услиједио тотални шок.

Прво је Ел Шехри успио да матира Емилијана Мартинеза у 48. минуту, да би свега пет минута касније Ал Давсари прелијепим голом креирао сензацију, погодивши даљи угао небрањеног гола Аргентине.

Није се Арабија одмах повукла, као што су можда многи очекивали, већ су наставили са високим пресингом на половини "гаучоса".

Ипак, нешто касније су свјесно препустили лопту далеко јачем ривалу и били су искључиво фокусирани на одбрану сопственог гола, што им је "пошло за ногом".

Захваљујући крајње неочекиваном тријумфу и првом изненађењу на Свјетском првенству у Катару, Саудијска Арабија је засјела на чело Групе Ц, гдје се од 17 часова састају Мексико и Пољска.