latinica  ћирилица
22/11/2022 |  13:21 ⇒ 13:24 | Аутор: Агенције

Вучић забринут за безбједност Срба на Космету

Предсједник Србије Александар Вучић пренио је данас амбасадору САД у Београду Кристоферу Хилу забринутост за безбједност Срба на Косову и Метохији због најновијег развоја догађаја.
Вучић и Хил (Фото: buducnostsrbijeav) - Фото: Instagram
Вучић и Хил (Фото: buducnostsrbijeav)Фото: Instagram

Вучић је на Инстаграму објавио да је захвалио САД на ангажовању у смиривању тензија и спречавању даљих ескалација, те да је истакао да Србија остаје искрено посвећена дијалогу и рјешавању свих отворених питања мирним путем како би се очували тешко стечени мир и стабилност цијелог региона.

Хил је рекао да Вашингтон наставља да подржава ЕУ у напорима да се постигну рјешења на Косову и Метохији и позвао Вучића да настави са конструктивним ангажовањем у бриселском процесу.

Он је након разговора са Вучићем нагласио да САД и ЕУ дјелују усаглашено о Косову, додајући да вјерује да обје стране схватају да морају да постигну рјешење.

- ЕУ ради одличан посао, али се не смије дозволити да хитни проблеми засјене важна питања. ЕУ је јасно ставила до знања да је потребно више од 48 сати за рјешење актуелног питања. Начин да се дође до рјешења је флексибилност, уз напоре посредника ЕУ - рекао је Хил.

Приштина је под притиском САД на 48 часова одгодила примјену мјере кажњавања возача са српским регистарским ознакама.

За сутра је у сјеверном дијелу Косовске Митровице заказан велики протест жена јер не желе да трпе терор који намеће премијер самопорглашеног Косова Аљбин Курти нити да живе у гету.