latinica  ћирилица
22/11/2022 |  13:31 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

РиТЕ Угљевик: Успјешно пословање и производња 29 одсто струје у Српској

Рудник и термоелектрана "Угљевик" је у врло сложеним условима глобалне кризе отежано пословао, али је упркос томе у овој години произвео 1.266.000 гигават-часова електричне енергије , што је остварење плана веће од 99 одсто, изјавио је извршни директор за опште и правне послове у овом предузећу Слободан Марковић.
РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС
РиТЕ УгљевикФото: РТРС

- То је 29 одсто укупне производње електричне енергије у електропривреди у Републици Српској - истакао је Марковић на пријему за новинаре уочи Дана предузећа и крсне славе Мратиндан који се обиљежава у четвртак, 24. новембра.

Према његовим ријечима, ова кризна година у Европи и свијету је показала да су рудници и термоелектране врло значајни и да су то системи који чине енергетску стабилност свуда у свијету.

- Добру производњу Термоелектране пратили су и добри резултати у руднику, гдје је ископано 1,8 милиона тона угља, што је 104 одсто у односу на план - навео је Марковић.

Он је рекао да РиТЕ "Угљевик" очекује да ће у овој години испунити све производне планове и имати позитиван финансијски резултат.

- Идуће године очекује нас озбиљан план производње већи него ове и инвестиције, на руднику отварање новог површинског копа који ће ову термоелектрану снабдијевати угљем наредних двадесетак година - најавио је Марковић и додао да је за то потребна додатна механизација вриједна 15 милиона КМ.

Како је истакао, кроз цијену електричне енергије, поготово оне на европском тржишту, ова термоелектрана има потпуну оправданост и њен рад у будућности је сигуран залог за довољно електричне енергије у Републици Српској.

Извршни директор за производњу угља и развој рудника Драгиша Видаковић рекао је новинарима да ће за рад Термоелектране бити обезбијеђена довољна количина угља, наводећи да је до сада произведено 1,8 милиона тона, а до краја године ће то бити више од 1,9 милиона тона.

Руководилац Радне јединице Термоелектрана Жарко Новаковић је на пријему истакао да је ремонт завршен прије 15 дана, што је омогућило знатно већу снагу на генератору него прије ремонта.