latinica  ћирилица
22/11/2022 |  14:28 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

У Београд долетио нови авион Ер Србије "Михајло Пупин"

На београдски аеродром слетио је нови широкотрупни авион у флоти српског авио-превозника Ер Србије, који носи име чувеног српског научника Михајла Пупина.
Други широкотрупни авион Ер Србије "Михајло Пупин" (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Други широкотрупни авион Ер Србије "Михајло Пупин" (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Ријеч је о авиону "ербас А330-200", који ће што је прије могуће бити прикључен саобраћају, саопштила је ова авио-компанија.

Други авион Ер Србије за дуголинијски саобраћај носи лик Михајла Пупина /1854-1935/, чиме национална авио-компанија жели да ода признање славном научнику српског поријекла, проналазачу, професору физике на Колумбија универзитету у Њујорку, једном од оснивача НАСА и добитнику Пулицерове награде.

Авион са ликом Пупина, послије неопходних техничких и административних корака, почеће да обавља летове у оквиру дуголинијског саобраћаја.

      View this post on Instagram

A post shared by Air Serbia (@airserbia)

Генерални директор Ер Србије, Јиржи Марек рекао је да је у плану да почетком сљедеће године, приликом редовног дванаестогодишњег сервиса авиона, "Пупин" добије кабину која ће по квалитету бити слична оној код постојећег "А330-200 - Тесле".

Нови авион Ер Србије је јединствени изглед добио у Марани, Аризона, у САД.

За процес фарбања, током којег је употријебљено 20 различитих боја и око 400 литара фарбе, било је потребно 18 дана непрекидног рада у двије смјене, са тимовима од десетак људи по смјени.

Најновије појачање у флоти Ер Србије имаће конфигурацију са 18 седишта у бизнис класи и 250 сједишта у економској класи.

Авион је произведен 2011. године, има "ролс-ројс" моторе, распон крила 60 метара, а дуг је скоро 59 метара.

Може да лети на максималној висини од 41.450 стопа.