latinica  ћирилица
22/11/2022 |  15:32 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Издата 32 прекршајна налога трговачким центрима и маркетима за прекорачење марже

Инспекторат Републике Српске издао је 32 прекршајна налога у трговачким центрима и маркетима за прекорачење марже у износу од 237.000 КМ, док је 21 прекршајни налог издат по другим основама који се односе на цијене остале робе у промету, речено је данас Срни у овој институцији.
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net) -
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net)

У Инспекторату су навели да је у посљедњих десет дана тржишна инспекција у већим трговачким центрима и маркетима, извршила 40 контрола, а неуредних је било 27.

- У посљедња три дана, од када су у контролу укључени градски и општински инспектори, извршене су 43 контроле од којих је 11 било неуредно, а од тога се само једна односила на контролу маржи основних животних намирница у Добоју. Осталих десет неуредних контрола углавном су се односиле на мање и ситне прекршаје - наводи се у саопштењу.

Према препорукама и сугестијама премијера Републике Српске Радована Вишковића, главни републички тржишни инспектор донио је одлуку да одмах и без одгађања, укључи градске и општинске тржишне инспекторе који ће са републичким тржишним инспекторима вршити контролу основних животних намирница у велепродајним и малопродајним објектима.

Овим контролама обухваћене су првенствено основне животне намирнице и то кухињска со за људску исхрану паковану од килограм, уље сунцокретово од килограм и пет килограма, биљна маст, маргарин, пастеризовано и стерилизовано млијеко, пшенично брашно, хљеб, произведен од брашна, шећер кристал, храна за дојенчад и храна за бебе, те производња лијекова.

Трговци за наведене производе могу урачунати маржу за велепродају од шест одсто, а за малопродају осам одсто, а инспекција контролише мљекаре у Републици Српској.