latinica  ћирилица
22/11/2022 |  15:37 ⇒ 16:19 | Аутор: СРНА

За ратни злочин над Србима у "Лори", Дуићу и Бунгуру јединствене казне

Сплитски Жупанијски суд осудио је Томислава Дуића, некадашњег управника логора "Лора" у Сплиту у којем су мучени и убијани Срби, на јединствену казну од осам година и шест мјесеци затвора због ратних злочина.
Лора - Фото: РТРС
ЛораФото: РТРС

Дуић је осуђен на шест година затвора због командне одговорности у предмету "Лора један", а због ратног злочина над ратним заробљеницима у случају "Лора два" на пет година, пише "Слободна Далмација".

Пред овим судом изречена је казна и Емилију Бунгуру, којем је суђено као чувару који је учествовао у ратном злочину против цивила и ратних заробљеника који су се почетком деведесетих година нашли у "Лори". Он је осуђен за "Лору један" на три и по године затвора, а за "Лору два" на три године, те му је изречена јединствена неправоснажна казна од четири године и 10 мјесеци затвора.

С обзиром на то да је ријеч о казни мањој од пет година, правоснажност пресуде о којој ће одлучивати Високи кривични суд Бунгур ће чекати на слободи.

Дуић и Бунгур већ су били правоснажно осуђени за ратни злочин над цивилима 2006. године, када је Дуић добио осам година затвора, а Бунгур шест.

С обзиром на то да су обојица била у бјекству и то Дуић 11 година, а Бунгур 15 година, након што су ухапшени, тражили су обнову поступка, те су је и добили, а онда су оба случаја "Лора" обједињена у једно суђење.

Оптужница их је теретила да су злостављали и мучили већином српске цивиле, од којих су двојица, Гојко Буловић и Ненад Кнежевић, и умрли.

Када је ријеч о ратном злочину над ратним заробљеницима, Дуић и Бунгур били су оптужени да су допуштали војницима и цивилима којима је био дозвољен улаз у "Лору" да се према затвореницима понашају тако да вријеђају њихово људско достојанство и лично их понижавају, психички и физички муче и кажњавају све до смрти.

Посебно су злостављали неевидентиране затворенике које су ударали ногама, рукама и бејзбол палицама. Рањеним су заробљеницима прикључивали штипаљке на уши и полне органе, преко којих су им пуштали јаке струјне ударе. Гурали су им пиштољ у уста и пријетили да ће их убити, одвозили их на лажна стријељања, шмрковима поливали водом под великим притиском циљајући управо у повријеђена мјеста на тијелу, присиљавали на блудне радње, да једни друге туку, улазе у пасје кућице и лају, те клече и купе устима отпатке по тлу. Од посљедица премлаћивања преминули су Душан Јелић, Бојан Весовић и Владе Савић, пише "Слободна Далмација".

Жупанијски суд у Сплиту осудио је 6. априла неправоснажно бишег управника сплитског логора "Лора" Томислава Дуића на 8,5 година затвора за ратни злочин над цивилним становништвом, а чувара Емилиа Бугура на четири године и десет мјесеци.

У поступку "Лора 1" обојица су били правоснажно осуђени за ратни злочин над цивилима, па је Дуић добио осам година затвора, а Бунгур шест година.

Суђење за "Лору 1" било је поновљено, а потом је на захтјев појединих оптуженика спојено у један предмет са "Лором 2". Међутим, та два предмета су раздвојена 2017. године.

Дуићу и Бунгуру суђено је у обновљеном поступку јер су обојица у вријеме суђења били у бјекству, а 2015. године су тражили обнову поступка.

Логор "Лора" у Сплиту, у којем су мучени и убијани Срби током рата на простору бивше Југославије, формиран је почетком 1992. године и постојао је све до 1997. године.

Овај логор основан је на мјесту некадашње ратне луке ЈНА, коју су након одласка ЈНА преузели припадници Војне полиције Хрватске војске.

У логору је било заробљено 1.005 регистрованих затвореника који су прошли стравичну психофизичку тортуру, а према ранијим подацима Савеза логораша Републике Српске убијено је њих 70.

Из Удружења "Јадовно" раније су наводили да је државни и војни врх Хрватске био упознат о свим дешавањима у логору "Лора".