latinica  ћирилица
22/11/2022 |  16:51 ⇒ 16:51 | Аутор: РТРС

Одржана аукција трезорских записа Републике Српске

Министарство финансија Републике Српске продало је на данашњој аукцији трезорске записе вриједне 51,4 милион КМ, по каматној стопи 1,49 одсто.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

За понуђене хартије од вриједности владао је велик интерес, јер је понуда износила 56,5 милионa КМ, а постигнута је повољна каматна стопа, због чега је прихваћен износ већи од планираног, саопштено је из Министарства финансија.

Истичу да Република Српска одговорно управља својим финансијама и упоредо са одлукама о задуживању које су дефинисане Законом о задуживању, дугу и гаранцијама, те одлукама о краткорочном и дугорочном задуживању, редовно измирује све обавезе и истовремено отплаћује стари дуг.

- Стање укупног дуга Републике Српске, када се пореди са кретањем БДП-а, закључно са октобром, износи 43,9 одсто БДП-а, а јавног дуга 36,7 одсто БДП-а, на основу чега се може закључити да Република Српска није презадужена, те да има капацитета да све доспјеле доспјеле обавезе измири у року и у складу са стратешким документима и плановима Владе Републике Српске - наводи се у саопштењу.