latinica  ћирилица
22/11/2022 |  16:54 ⇒ 16:55 | Аутор: РТС

Курти очекује рјешење око таблица у наредна два дана

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да очекује да се исправи грешка коју је, како тврди, начинио шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ током састанка у Бриселу када је, како каже, одустао од разговора о нормализацији односа између Београда и Приштине и покушао да пронађе рјешење само за регистарске таблице.
Заједнички састанак званичника ЕУ (Фото: Screenshot/РТС) -
Заједнички састанак званичника ЕУ (Фото: Screenshot/РТС)

Курти је поводом одлагања одлуке о новчаном кажњавању за непререгистроване таблице, оценио да није време да се говори о новим одлагањима већ да се уложе максимални напори да се у року од 48 сати постигне договор како би се пронашло решење за пуну нормализацију односа до марта 2023. године, што је, како тврди, био циљ разговора у Бриселу, "а не да се ограничавамо на ствари као што је рад са таблицама".

Он је рекао да није разговарао са Борељом након јучерашњих разговора у Бриселу и наводи да су сада САД у контакту са Бриселом.

- Од завршетка посљедњег састанка у оквиру осмочасовних разговора које смо имали јуче, нисам комуницирао са Жозепом Борељом, који је, са жаљењем понављам, одустао од француско-њемачког приједлога као приједлога ЕУ - рекао је Курти.

Курти је рекао да је оптимиста да ће се наћи рјешење у року од 48 сати, на колико је, на захтјев САД, одложио мјеру изрицања новчаних казни и навео да амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер "даје све од себе у разговорима са Бриселом".